6 tips för att besegra förkylningen

improveme.se

I förkylningstider kan det vara svårt att undvika snorvirus såvida man inte isolerar sig i en grotta någonstans. Men det finns saker du själv kan göra för att slippa åka på en dunderförkylning. Samt vad du bör tänka på om du ändå drabbats av en riktig ”man cold”.

Om du åker kommunalt och står som en av alla packade sillar om morgnarna, är det bara att andas lugnt och försöka att inte få panik av att hamna nära någons armhåla eller rinnande näsa. Du håller i ledstänger där tusentals andra hållit före dig själv. Dörrhandtag som snorisar greppat strax innan dig. För att inte tala om offentliga toaletter. Det finns många bacillhärder i förkylnings- och vinterkräksjuketider. Ett enkelt och effektivt knep att försöka hålla sig frisk är att behålla vantarna på (rekommenderas icke vid toalettbesök), samt att tvätta händerna ofta.

Det är inte alltid man har tillgång till tvål och vatten, då är en liten flaska handsprit bra att ha till hands. De finns från stora dunkar till små pennliknande behållare som är enkla att ha med sig i jackfickan eller väskan. Det kan verka oartigt, men när vinterkräksjuka och förkylningar härjar som värst kan det vara smart att undvika att ta folk i hand. Ibland måste man ju, men undvik så gott det går just under dessa perioder.

Om du ändå blivit sjuk finns det ett gäng saker du bör tänka på både för din egen och andras hälsa. Vi har listat 6 tips:
• Tvätta dina sminkpenslar. Detta ska man helst göra flera gånger i månaden, men extra viktigt är det när du varit förkyld eller sjuk och ändå sminkat dig. Tänk vad många bakterier som glatt frossar i smutsen du drar runt i ansiktet. Vässa även sminkpennor så du får fram en ny fräsch yta.
• Byt sängkläder ofta i förkylningstider. Speciellt ofräscht blir örngottet som ju dessutom är busenkelt att byta ofta.
• Släng alla handdukar från sjukperioden i tvätten. Ingen vill torka händer eller kropp på en bakteriefylld handduk.
• Rengör mobilen och datorn extra noga när du varit sjuk.
• Passa på att göra en storstädning där du torkar av alla handtag, strömbrytare samt våttorkar golv och andra ytor.
• Ät mycket frukt och grönt. Nyttigt, gott och en boost för immunförsvaret.

Bildspel: 6 tips för att besegra förkylningen

Bildspel: 6 tips för att besegra förkylningen

louise.flinck@improveme.se

2015-02-18 09:46:00

Publicerad: 18 februari 2015

Undvik hårsynderna

Se över dina hårvanor