Livsfarliga läkemedel

Läkemedelsverket släpper en chockerande video som granskar och kartlägger den livsfarliga webbförsäljningen av förfalskade preparat.

Många som öppnade en dagstidning i morse satte kaffet i halsen.

I bland annat Dagens Nyheter och Metro publiceras nämligen en helsidesannons för CrimeMedicine.com, en sajt som utger sig för att sälja billiga läkemedel utan “receptkrångel“. Bantningspreparat, smärtlindrande medel, antibiotika, potensmedicin, sömntabletter, antidepressiva läkemedel och amfetamin listas till “superlåga priser“.

Annonsen är givetvis inte verklig. Istället är den en strategi för att upplysa allmänheten om Läkemedelsverkets nya kampanj mot falsk och farlig medicin på nätet. Går man in på nätadressen får man se en video där Läkemedelsverket avslöjar hur det går till när den olagliga medicinen tillverkas, marknadsförs och säljs.

Varje år ökar försäljningen av läkemedel utan recept på internet.
Men vad många inte vet är att så mycket som 50 procent av de tabletter
och kapslar som finns till försäljning på nätet är förfalskade. I bästa
fall är de helt verkningslösa; i värsta fall kan de leda till svåra
symptom, allergiska reaktioner -eller döden.

Videon visar bland annat polisens razzia mot en lokal i Stockholmsförorten Årsta, där läkemedel tillverkats för internetförsäljning. Vi får också möta en ung kvinna som fick svåra symptom -inklusive kräkningar, svettning och hjärtklappning -av ett “brasilianskt bantningspulver“.

Se den chockerande videon här!

Bildspel: Livsfarliga läkemedel

Bildspel: Livsfarliga läkemedel

[email protected]

2008-10-13 09:36:00

Publicerad: 13 oktober 2008

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge