Lev livet till fullo

Stressar du dig fram i tillvaron och går igenom varje dag som på autopilot? För att kunna njuta av ditt liv måste du vara mentalt närvarande. Här är knepen som hjälper dig att leva i nuet.

Använd dina sinnen
Mycket av det vi gör i livet sker av ren rutin. Men testa att då och då stanna upp och verkligen känna det dina sinnen upplever. Fokusera på känslan av vatten mot din hud när du duschar, doften av nybakat bröd när du går förbi bageriet eller ljudet av bilar som susar förbi utanför fönstret. Det tvingar dig att befinna dig helt och hållet i nuet.

Känn dina känslor
Från barnsben har vi lärt oss att tygla våra känslor och i vissa situationer är det bra att kunna kontrollera sitt humör. Men risken är att vi inte tillåter oss att känna något alls utan blir känslomässigt avtrubbade. Fråga dig själv med jämna mellanrum: “Vad känner jag i detta ögonblick?“ Öva dig på att inte genast trycka undan känslor av irriation och besvikelse, och se till att njuta av och vara tacksam för de härliga stunderna i livet.

Bryt vanor
Vi människor är vanedjur och gör ofta saker på rutin. Detta är en värdefull egenskap som gör att vi slipper tänka igenom varje steg när vi ska utföra en syssla. Men för att komma bort från autopilot-läget gäller det att ibland testa nya sätt att göra saker. Det kan vara något så enkelt som att gå av bussen en hållplats tidigare eller börja i andra änden av matbutiken när du handlar. Allt som känns nytt stimulerar hjärna och gör dig mer närvarande.

Trimma att göra-listan
För att kunna att leva livet till fullo gäller det att du har reserver av energi. Ett stort hot mot förmågan att vara i nuet är att ständigt vara nedtyngd av en överfylld att göra-lista, menar coachen Jane Herman. Det första steget mot att bryta denna tendens är att skriva ner allt du behöver göra på papper -då slipper du åtminstone stressen av att hålla allt i huvudet. Men lika viktigt är att ta en kritisk titt på din lista. Behöver du verkligen göra allt du skrivit ner? Finns det något du kan skippa eller delegera? Tänk på att du inte behöver tacka ja till allt.

Sluta göra två saker samtidigt
Att leva i nuet innebär att fokusera uppmärksamheten på det du håller på med. Om du ständigt gör två saker samtidigt -kör bil samtidigt som du pratar i telefon, läser samtidigt som du äter eller tittar på tv samtidigt som du skriver mejl -kan du aldrig vara helt närvarande. Att ständigt byta fram och tillbaka mellan två aktiviteter tröttar dessutom ut hjärnan.

Bildspel: Lev livet till fullo

Bildspel: Lev livet till fullo

[email protected]

2009-07-27 14:46:00

Publicerad: 27 juli 2009

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge