“Ät för att må bra“

Kändiskocken Monika Ahlberg, aktuell med "Monikas jul", vinterpratar i P1 i mellandagarna. Här berättar hon om julfavoriterna, receptknepen och varför man alltid ska äta gott.

Hur känns det att medverka i “Vinter i P1“?
-Det känns lite ångestladdat, man pendlar lite upp och ner. Samtidigt så är man ju så otroligt smickrad. Jag måste väl erkänna att jag har tänkt på det här ganska länge -“shit, varför ringer de aldrig?“ Så när de äntligen ringde så sa jag, “javisst!“. Jag har ju oerhört mycket att stå i nu, så jag har väl inte riktigt förstått vidden av det, men jag ska klara av det.

Vad kan vi läsa om i din bok “Monikas jul“?
-Det är ett komplett redskap för en lyckad jul, helt enkelt. Både före och under och efter, får man väl säga. Den slutar visserligen vid nyårsafton, men den innehåller massor med goda mingelrätter och maträtter som kan passa under vintern.

Vilken är din egen favorit på julbordet?

-Det är en humörsfråga, vad man är sugen på för ögonblicket. Jag kan inte leva utan krämiga sillar, men jag kan å andra sidan inte leva utan spjällen heller och en och annan sötsak måste jag också ha. Jag är nog lite sådär att jag vill ha allt. Extra allt.

Vilket är bästa knepet för att lyckas med julbaket?

-Följ mina recept! Jag tror att de flesta människor kan lyckas med allt egentligen, det är bara att man har lite is i magen och är lite envis, så ska det gå.

Många har en lite komplicerad relation till mat, framför allt unga tjejer. Vad tror du att det beror på?

-Jag har ju själv haft det, jag brukar säga att maten som en gång var min stora olycka är idag min lycka. Egentligen är det inte så konstigt att det blir så idag, de egna kraven som många unga flickor ställer på sig själva väldigt tidigt gör ju att man tidigt får en självbild som kanske inte är riktigt överens med verkligheten. Sen matas vi ju på olika vis med hur vi ska se ut för att anses vara snygga eller perfekta. Man får ju vara väldigt stark och mogen om man ska klara sig helt fri från allt det där när man växer upp.

Vad har du för matfilosofi under julen -äta nyttigt eller unna sig?
-Jag avskyr alla former av dieter och tillrättavisanden hur man ska äta. Jag tror att det absolut bästa är att äta av allting, men självklart kan du inte äta mycket av allt jämt, utan du kan äta lite av allt nån gång ibland. Jag tror på en stor spridning och jag tror också på smör, grädde och röd mjölk. Jag tror att alla lättvarianter av saker är fullständigt livsfarligt. Det om något kommer att göra oss sjuka.

Varför då?
-Därför att det inte är naturligt. Det innehåller mer syntetiska ämnen. Smör är ju en naturlig vara, det vet vi ju vad det är. Det är klart att ett tillverkat fett som inte är naturligt innehåller ämnen som inte är bra för oss. Vi har ju också fått nya sjukdomar som inte fanns förr i tiden.

Vilket är ditt bästa råd till någon som vill äta sunt?

-Jag tycker att råvarorna är viktigast. Det är viktigt att välja sina råvaror med omsorg och framför allt kanske att äta maten när den är i säsong. Det är lättare att laga god mat om man använder sig av det som befinner sig i sin säsong, så att nu är det lättare att göra god mat av rotfrukter än av tomater.

Hur gör man om man vill njuta av julmaten men ändå hålla sig i form?

-Rör på er. Jag springer runt Djurgården varje morgon. Men jag tycker inte att det är så viktigt hur man ser ut, det är viktigare att man äter på ett sånt sätt som gör att man mår bra, för då blir man en snygg och stark människa.

Monika Ahlberg vinterpratar i P1 den 28 december klockan 13.00.

”Monikas jul” innehåller smarta tips och härliga julmatsrecept.

Kändiskocken är vintervärd i P1 den 28 december.

Kändiskocken är vintervärd i P1 den 28 december.

Då ska hon tala om

Då ska hon tala om ”att våga och om vikten av att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.”

Monika kan också ses i egna tv-programmet

Monika kan också ses i egna tv-programmet ”Monikas mat” i TV4.

Här tillsammans med Thommy Berggren på galapremiären av

Här tillsammans med Thommy Berggren på galapremiären av ”Män som hatar kvinnor”.

Paret på premiären av filmen

Paret på premiären av filmen ”Mammut”.

Monika har skrivit ett flertal kokböcker, bland annat

Monika har skrivit ett flertal kokböcker, bland annat ”Rosendals trädgårdscafé”.

redaktion@improveme.se

2009-12-15 14:35:00

Publicerad: 15 december 2009

Fransar á la Rebecca & Fiona

”Vi hittade inspiration i en drag-affär i Los Angeles”