Vanligaste cancerformen

improveme.se

Har jag prostatacancer? Hur går en undersökning till? Hur hanterar män Sveriges vanligaste cancerform – prostatacancer?

Prostatacancer är idag Sveriges vanligaste cancerform. Tyvärr har allt för lite koll på varningssignalerna, eller hur du lättast håller en regelbunden koll på dina reproduktionsorgan. Under 2010 ställdes 10 000 diagnoser av prostatacancer.

Medan prostatacancer är vanligast bland äldre män, så är omkring 70 procent av patienterna som drabbats av testikelcancer mellan 20 och 40 år.

Vad gör en urolog?

En urolog har bland annat specialiserat sig på de manliga reproduktionsorganen så som testiklar, bitestiklar, sädesledare, sädesblåsor, prostata och penis. En undersökning ser väldigt olika ut beroende på patientens åkomma, men det finns alltid möjlighet till en grundundersökning hos husläkare eller hos vårdcentral.

Idag finns inga kallelser på en regelbunden urologundersökning. De flesta hör istället av sig till sin läkare då man känner en oro inför en förändring på penis, testikel eller urinbesvär. Därför är det viktigt att män tar initiativet till att boka sitt första besök, oavsett ålder.

Hur undersöker man sig själv?

En prostataundersökning är ingenting som lämpas för en man att göra hemma. Undersökning görs via ändtarmen och bör göras av en läkare.

Det du regelbundet kan undersöka hemma är dina testiklar. En frisk testikel ska vara äggformad, inte för hård och bör inte ha knutar eller ömma punkter. Ett bra tillfälle att undersöka testiklarna är i samband med när du duschar. Ju mer du undersöker dig själv, desto bättre lär du känna din kropp och kan på det sättet enklare uppfatta en förändring på testiklarna.

Sjukdomstecken

Prostatacancer
Det kan ta tid att upptäcka prostatacancer. Ett kännetecken är problem med urintömningen, så tumören växt sig så pass stor att den skapar problem för urinvägen. Svag urinstråle, svårt att ”komma igång” och tätare urinträngningar några av de första symptomen. Ibland ger prostatacancer symptom först då den spridit sig utanför prostatakörteln, vilket i sin tur kan leda till smärtor i rygg och/eller höfter, viktminskning, trötthet och svullnad i ben.

Testikelcancer
Att testiklarna är olika stora hör till vanligheten, och behöver inte betyda testikelcancer. Men genom att regelbundet undersöka dig själv, kan du snabbare upptäcka när en av testiklarna vuxit sig ännu större, är öm eller om du känner en viss hårdnad.

En förstoring eller förhårdnad kan även orsakas av en infektion, som enkelt behandlas med antibiotika. Det är därför alltid viktigt att kontakta läkare vid första misstänksamhet.

Hur går en undersökning till?

Prostatacancer
Oftast krävs det ett flertal undersökningar för att komma fram till diagnosen prostatacancer, och det är sällan de ställs efter symptom. Istället görs utredningen via PSA-prover som visar värdet av just det proteinet som prostatakörteln utsöndrar.

Om PSA-värdet är för högt görs ytterligare undersökningar genom att med fingret via ändtarmen känna på prostatan. En normal prostatakörtel är jämn, fast och något elastisk. Känns prostatakörteln hårdare och knöligare än vanligt så gör en ultraljudundersökning.

Testikelcancer
Det första en läkare undersöker är just storlek på de två testiklarna, samt känna efter om det finns någon form av förhårdning. Även här sker en undersökning med ultraljud, om man skulle misstänka något. Ultraljudet kan med stor säkerhet fastställa om det rör sig om en tumör, men är bilden osäker kan läkaren behöva titta närmare på testikeln genom att ta ett prov som sker under operation via ljumsken.

Genom att kontakta din husläkare eller närmsta vårdcentral kan du snabbt och enkelt göra din första grundläggande urologiundersökning. Allt för många män bär på en stor oro och okunskap om sin kropp. Vid undersökningen får du lära dig hur du som lättast och mest effektivt kan göra en grundlig koll på dig själv.

Boka din första urologundersökning redan idag.

Boka din första urologundersökning redan idag.

[email protected]

2012-01-19 15:05:00

Publicerad: 19 januari 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge