Bättre förbränning

improveme.se

Svårt att gå ner i vikt? Det finns små saker i vardagen som kan öka förbränningen avsevärt. Vi har listan.

Många kan äta hur mycket som helst i tonåren men ändå inte lägga på sig några kilon. Men med tiden börjar denna förmån att avta, och träningen måste hållas igång allt mer. Vare sig om det är genetiska faktorer eller en ohälsosam livsstil reduceras förbränningen ju äldre man blir, men vi har tagit fram tips som kan effektiviserar fettförbränningen.

Kaffe
Kaffe sitter inte bara fint på morgonkvisten, det är även bra om man vill gå ner i vikt. Delvis är det kaloriförbrukningen som gynnas, men även själva förbränningsmönstret. Det här sker dels genom att öka ämnesomsättningen, och dels genom att öka fettförbränningens procent av den totala energiomsättningen.

Forskning visar att ett intag av 150 ml starkt kaffe, eller 200 mg koffein, ökar metabolismen med sju procent under en period på tre timmar. Bortsett från kaloriförbränning utnyttjas också mer energi från kroppens fettdepåer.

Te
Men det är inte bara koffein i sig som främjar metabolismen.
Katekatiner, som finns i te, förstärker i själva verket koffeinets effekt, och
bidrar på så sätt till en ökad förbränning. Franska studier visar att
ett intag av grönt te (med 50 mg koffein) utspritt under dagen, ökar
ämnesomsättningen med runt fyra procent.

Vatten
En annan, tysk studie, visar att något så enkelt som ett glas vatten kan öka metabolismen ganska mycket. I undersökningen studerades en grupp normalviktiga människors ämnesomsättning före och efter intag av en halvliter vatten. Efter cirka 30 minuter hade förbränningen ökat med 30 procent och låg då på sin topp, sedan började den avta. Detta tros bero på att kroppen arbetar för att värma upp vattnet till sin kroppstemperatur.

Kryddstarkt
Tack vare sin aktiva substabs capsaicin kan jalapeños öka ämnesomsättningen avsevärt. Den febriga känslan som uppstår när man äter de flesta kryddstarka maträtter är en bra indikation på en högre förbränning. Förutom en svettig panna känns också magen full, vilket förlänger mättnadskänslan.

Fullkorn
När maten har en fast konsistens är chansen för en effektivare förbränning större. Delvis för att tuggmotståndet blir mer intensivt och delvis för att det ska bearbetas mer i tarmarna än mat med mjuk konsistens.

Kort sagt måste matsmältningssystemet arbeta hårdare för att smälta de fiberrikare livsmedlen, så vid nästa besök i affären -välj grovt bröd.

Protein
Protein kräver mer energi för att smältas, jämfört med kolhydrater och fett. Eftersom tonfisk är rikt på protein är detta ett utmärkt val om du vill förbränna mer.
Men även kött, mejeriprodukter och andra fisktyper är bra källor för detta. Studier visar nämligen att en diet baserad på mycket animaliskt protein ökar din ämnesomsättning mer än en med motsvarande mängd vegetabiliskt.

Styrka
Förutom maträtter och olika drycker kan även styrketräning bidra till en ökat förbränning. Konditionsträning förbrukar kalorier främst när man är aktiv, medan styrketräning är avgörande för metabolismen när man inte motionerar. Styrketräning ger större muskelmassa, och detta innebär också en högre proteinomsättning i de delar man tränar. Ersätter man exempelvis fem kg fett med fem kg muskler ökas ämnesomsättningen med 50 kcal per dag.

Promenader
Generellt sett är muskelarbete, exempelvis vid en promenad, den faktor som kan ge de största variationer i energiomsättningen. Saker som aktivitetstid och intensitet, men även yttre faktorer som kroppsvikt bestämmer hur mycket som förbränns. Ju tyngre någon är, desto fler kalorier förbränns eftersom det krävs mer energi att flytta en större massa.

Bildspel: Bättre förbränning

Bildspel: Bättre förbränning

[email protected]

2012-01-30 11:48:00

Publicerad: 30 januari 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge