Läka hjärtat

improveme.se

Först kom den revolutionerande pacemakern, och nu har ett till genombrott skett. Tidigare trodde man att det var omöjligt att läka ett hjärta efter en hjärtattack – tills nu.

Kardiovaskulära stamceller, det vill säga celler från hjärtat som kan splittras och självförnyas till andra celltyper, kan reparera hjärtat enligt undersökning från Cedars-Sinai Heart Institute i Los Angeles.

I studien bevakades 25 patienter som hade haft hjärtattacker 1,5 till 3 månader tidigare. 17 av patienterna fick stamceller extraherade från sin egen hjärtvävnad kombinerat med vanlig vård (medicin och motion), medan resterande enbart behandlades med det sistnämnda. Efter ett år hade såret minskat med 47 procent hos de som fick stamcellsbehandling. Även hjärtfunktionen i sig ökade med 2 procnet under en period på 6 månader.

Det som händer när ett hjärta läker från en hjärtattack är att celler ärrar den skadade delen. Egentligen kan ärrvävnad inte kan dra ihop sig och pumpa lika mycket blod som innan, men efter stamcellsbehandlingen så blev den upplösta vävnaden ersatt med fungerande hjärtmuskulatur.

”Skador från hjärtattacker är nu möjligt att bota, dock så har vi inte lyckats med att fullt återställa såret”, säger direktören på Cedars-Sinai, Eduardo Marbán.

Men hur fungerar det egentligen? Forskare tror att fysisk kontakt mellan hjärtstamceller och vanliga celler, som signalerar indirekt med varandra, stimulerar hjärtats kapacitet för återväxt. Det här är revolutionerande och forskningen kring detta växer snabbare och snabbare. ”Det finns till och med planer på en allmän donatorbank för stamceller där organdonatorer med friska hjärtan kan bidra med sina egna hjärtceller”, säger Marbán.

Visserligen kommer dessa inte att existera förrän om flera år, men forskare på McMaster University har hittat en mer direkt lösning för att förbättra hjärtfunktionen under tiden: intervallträning.

Bildspel: Läka hjärtat

Bildspel: Läka hjärtat

[email protected]

2012-02-21 10:30:00

Publicerad: 21 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp