Gravidträna är ofarligt

improveme.se

Är du gravid och orolig för om träning kan skada ditt barn? Du kan lugnt träna på, enligt en ny studie.

Är du otränad är det bara positivt om du börjar med måttlig träning under graviditeten. Och om du redan är vältränad kan du till och med fortsätta med högintensiva pass, enligt en ny studie från Johns Hopkins University i Baltimore, USA.

Efter att höggravida
kvinnor tränat i 30 minuters på ett löpband kunde forskarna inte upptäcka några negativa reaktioner hos fostret, inklusive dess hjärtrytm och blodflöde. Hjärtrytmen steg visserligen något, men det låg inom ramarna för det normala.

Trots detta är det
många kvinnor som slutar träna, eller åtminstone börjar träna mindre, under graviditeten. Många har blivit tillsagda av sina läkare att ta det lugnt, noterar forskarna. Men i själva verket är det positivt att träna när man är gravid, menar de. Det stärker hjärtat och minskar risken för komplikationer under graviditeten, såsom högt blodtryck och diabetes.

-Friska gravida kvinnor som tränar bör uppmuntras att fortsätta och om en kvinna är gravid och inte tränar borde hon uppmunstras att börja följa ett måttligt träningsprogram, säger assisterande professorn Linda Szymanski, en av studieförfattarna.

Forskarna poängterar dock att det viktigaste är att man lyssnar på sin kropp under graviditeten och gör det man mår bäst av.

Bildspel: Gravidträna är ofarligt

Bildspel: Gravidträna är ofarligt

[email protected]

2012-02-24 09:55:00

Publicerad: 24 februari 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp