Undvik diabetes med motion

improveme.se

Några gånger i veckan räcker – om du vill undvika diabetes. Snöra på joggingskorna så håller du dig borta från sjukdomen.

Hur kan man egentligen hålla sig helt fri från sjukdomar? Det är givetvis omöjligt, risken finns alltid där. Men det finns metoder för att hålla sig betydligt säkrare från att drabbas. Diabetes kan exempelvis undvikas genom något så enkelt som träning.

En ny studie från Schweiz föreslår att man rör på sig mer. Ju mer man tränar, desto bättre klarar kroppen av att hantera blodsocker och insulin, menar forskarna.

Det här låter väldigt
självklart, men det är inte förrän nu som forskning faktiskt visar att ju mer man tränar, desto bättre blir insulinkänsligheten.

I studien fick 55 friska människor, som inte tränade regelbundet, komma in till laboratoriet tre till fem gånger i veckan för att motionera. Efter fyra månader så visade det sig att de som brände flest kalorier per vecka hade förbättrat sin insulinkänslighet mest. Dessutom så uppstod ett liknande resultat för de testpersoner som tränade mer intensivt, det vill säga de som brände flest kalorier per minut.

Anledningen till detta
är att ”så fort du tränar några gånger i veckan så lär sig din kropp att hantera insulin mer effektivt”, säger Francesca Amati, träningspsykolog på University of Lausanne. ”Det här hjälper till att förebygga typ 2-diabetes”.

Det här innebär alltså inte att man behöver motionera längre, bara smartare. Genom att träna intervallträning så kan kroppen hålla sig borta från diabetes, samtidigt som man sparar tid.

Bildspel: Undvik diabetes med motion

Bildspel: Undvik diabetes med motion

[email protected]

2012-05-03 08:52:00

Publicerad: 3 maj 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge