Botemedel mot Alzheimers

improveme.se

Svensk forskning har gjort genombrott – inom Alzheimers. Undersökningar visar att ett botemedel mot sjukdomen kanske kan bli verklighet.

En ny undersökning från Sverige visar att ett vaccin mot sjukdomen Alzheimers snart kan finnas på marknaden.

Studien har pågått i tre år, och under tiden utvecklade 80 procent av patienterna i studien egna antikroppar som skyddar mot proteinkedjan beta-amyloid, det ämne som dödar hjärncellerna.

För tio år sedan testades för första gången ett vaccin på människor med Alzheimers, men på grund av allvarliga bieffekter så var man tvungen att avbryta försöken.

Det här vaccinet är däremot en modifiering på det för tio år sedan, vilket har lett till att sidoeffekterna har försvunnit.

– Det finns två viktiga resultat med den här studien: patienterna har bildat antikroppar, samtidigt som de inte har fått några biverkningar, säger den prisbelönta Alzheimerforskaren Kaj Blennow till DN.se.

För tillfället skulle personer med mild till måttlig Alzheimers ha mest nytta av vaccinet eftersom forskningen ligger i den andra av totalt tre prövningsfaser. Dessutom så sker sjukdomen så pass långsamt att ytterligare undersökningar krävs innan något slutgiltigt kan fastställas.

Forskare tror dock att ett läkemedel baserat på studien kanske finns på marknaden om några år.

Fakta om Alzheimers

Demenssjukdomen påverkar hjärnan och dess nervceller, som oftast drabbar personer över 65 år. Symptomen kan vara minnesförlust, förvirring, aggressivitet och stresskänslighet, beroende på hur mycket sjukdomen har spridit sig. Generellt så avlider patienten efter cirka sju år.

Bildspel: Botemedel mot Alzheimers

Bildspel: Botemedel mot Alzheimers

kevin.krooks@improveme.se

2012-06-06 12:29:00

Publicerad: 6 juni 2012

Fint hår för billig peng

Spara stålar med enkla knep