Frukt och grönt minskar röksug

improveme.se

Röksugen? Ät en morot. Det kan hjälpa dig motstå frestelsen.

En studie från University of Buffalo har kommit fram till att personer som äter mer frukt och grönsaker har lättare för att sluta röka än de som inte äter dessa nyttigheter.

De rökarna i undersökningen som åt mest frukt och grönt under en period på 14 månader, hade tre gånger större chans för att lyckas bli av med röksuget under 30 dagar än de som inte åt lika mycket.

Deltagarna i den första gruppen rökte även färre stycken per dag och tog sin första cigarett senare på dagen, vilket också är ett tecken på att de kunde motstå frestelsen bättre.

– Suget efter cigaretter och mat ligger nära varandra och kan oftast blandas ihop, säger forskningsassistenten Jeffrey Haibach från samma universitet.

– Att äta en diet med mycket fibrer ger en bättre mättnadskänsla och undviker dessa missförstånd.

Frukt och grönsaker gör dessutom att cigaretterna smakar sämre. För de som inte gillar denna typ av mat finns det dock alternativ.

Mjölk
I en undersökning från Duke upptäckte vetenskapsmän att rökare som precis hade druckit mjölk undvek cigaretter när de hade eftersmak av drycken i munnen.

Godis
Då lakrits används som smaksättning i vissa cigaretter kan en näve lakritsbåtar stilla begäret. Dessutom kan det sänka stressnivån, så istället för att ta en cigarett vid stressiga situationer är det här ett bättre alternativ.

Bildspel: Frukt och grönt minskar röksug

Bildspel: Frukt och grönt minskar röksug

[email protected]

2012-06-20 14:15:00

Publicerad: 20 juni 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp