Anna-Kari frågor

improveme.se

Anna-Kari Hajati arbetar på Ortodonti Akademin i Stockholm som specialisttandläkare i tandreglering. Hon är dessutom expert på en ny "osynlig" typ av tandställning. Här svarar hon läsarna på deras frågor om tandhälsa.

Hej!
Jag har länge velat fixa till mina tänder på grund av av att mina framtänder står ut litegrann + sneda tänder nedtill men jag har ett så kallat ”saxbett”, går det ändå att korrigera med hjälp av denna metod? Eller åtminstone göra tänderna raka och fina? Vill inte få ett jättestort underbett heller.
Mvh Therese

Hej Therese,
Du frågar ifall det går att rätta till Ditt bettfel med lingualteknik. Det går endast att ge ett allmänt svar på Din fråga utan att ha sett Dig. Lingualteknik kan avnändas för att justera de flesta bettfel. Begränsningen ligger inte i tekniken i första hand utan i vilken svårighetsgrad och karaktär Ditt bettfel har. Jag rekommenderar därför att Du vänder Dig till en specialisttandläkare i ortodonti som kan lingualteknik för att få ett rättvisande svar på Din fråga.

Hejsan,
Mitt namn är Sandra och jag är snart 19 år. Jag har alltid haft sneda tänder, både uppe och nere, men har aldrig velat ha en tandställning. När jag läste om detta blev jag intresserad om vart man kan gå och få en tandställning som inte syns och vad det kostar. Väldigt tacksam för svar.
Med vänlig hälsning Sandra Fridén

Hej Sandra,
Din fråga gäller vart man kan gå och få en tandställning som inte syns och vad det kostar. Tandställning på insidan utförs av de allra flesta specialister i tandreglering. Eftersom metoden är relativt ny är dock erfarenheten varierande. Det är svårt att redogöra för priset eftersom det råder fri prissättning. Priset beror också på bettfelets karaktär och svårigetsgrad vilket in sin tur avgör om Du kan få ersättnig från staten eller landstinget. Det beror också på ifall tandställning på insidan behövs i en eller två käkar. Ibland kan man kombinera olika tekniker för att reducera kostnaden.

Hej!
Kan man behandla raka tänder som sitter spänt och tätt? Alltså om man har smalt bett? Många tandläkare säger att man inte har problem om man har raka tänder men man kan ju ha olika sorters bettfel som påverkar tandkött/munhälsan och käkarna exempelvis.
Jättetacksam för svar!

Hej,
Din fråga gäller om man kan justera ett smalt bett med tandreglering. Det är riktigt som Du skriver att det kan finnas andra problem än ojämna tänder. Man kan behandla ett smalt bett med tandreglering under vissa förutsättningar. Vad som gäller just Dig är som Du förstår svårt att avgöra utan att ha sett Dig. Ibland kan tandreglering ha vissa begränsningar i hur mycket man kan åstadkomma breddmässigt.

Hallå,
Jag är snart 60 år och har under en längre tid haft bekymmer med både ekonomin och tänderna. Nu har jag ärvt en mindre summa och tänkte passa på att ordna upp mina sneda tänder. Min fråga till dig är då: vilket är bäst för en kvinna i min ålder, tandställning eller byta ut mot ”artificiella” tänder? Rent ekonomiskt och ur hälsosynpunkt?

Bästa hälsningar, Margareta

Hej Margareta,
Du frågar vad som är bäst ekonomiskt och ur hälsosynpunkt. Det är omöjligt att ge Dig ett rättvisande svar på den frågan. De beror på vilken tandvård som tidigare är utförd, hur Din tandhälsa ser ut, bettyp och hur många artificiella tänder som skulle vara alternativet till tandreglering. Om jag ska generalisera grovt kan man säga att tandreglering lämpar sig bäst för en frisk mun där det huvudsakliga bekymret är ojämna tänder medan artificiella tänder lämpar sig bättre för en mun med mycket utförd tandvård och/eller tänder som står rätt men har en avvikande form. Artificiella tänder i hela bettet är dyrare än tandreglering. Däremot kan tandreglering bli dyrare om Du avser att skaffa nya tänder enbart i fronten. Ibland kan en kombination med tandreglering och artificiella tänder ge det allra bästa resultatet.

Hej Anna-Kari,
Mina tänder har under åren blivit väldigt gula på grund av rökning och kaffe. Jag har letat runt lite på internet om tandblekningsalternativ men har sett blandad kritik om diverse metoder. Vad är bäst enligt dig, blekningspenna (typ DentaWorks), bettskena med gel (typ EaseWhites FlexiTray) eller stripes (typ White Strips)? Vilken metod håller längst och hur ofta måste man ”fylla på”?
Vill inte göra en professionell behandling då det är för dyrt.
Med vänlig hälsning George

Hej George,
Din fråga gäller vilket tandblekningsalternativ som är bäst av ovan nämnda. Som legitimerad tandläkare kan jag inte rekommendera någon form av tandblekning som säljs fritt på marknaden. Säker tandblekning bör övervakas av behörig tandvårdspersonal.

Hej,
Varje gång jag är hos tandläkaren brukar de ta bort tandsten som lagrats mellan tänderna. Nu går jag inte dit lika ofta men ser ändå en återkommande uppbyggnad av tandsten. Finns det något man kan göra själv för att ta bort det? Har försökt med tandtråd och tandborste men det börjar bara blöda och vill inte riskera att förstöra mitt tandkött.
Hälsningar Sten

Hej Sten,
Du undrar över ifall Du själv kan göra något åt Din tandstenbildning. Du tycks ha en ökad benägenhet för att få tandsten. Min rekommendation är att Du följer råden från Din tandläkare att hålla rent i det drabbade området. Om det inte hjälper bör Du ta professionell hjälp att avlägsna tandstenen med jämna mellanrum. Många tandläkare rekommenderar att en tandhygienist avlägsnar tandstenen från var 3:e månad till ca en gång per år beroende på hur det ser ut.

Hej Anna-Kari,
Jag har funderat på att byta tandborste. Vilket är bäst, eltandborste eller vanlig tandborste? Vilka är för- och nackdelarna?
Hälsningar Sarah

Hej Sarah,
Du undrar vilken tandborste som är bäst. Under förutsättning att borsten är mjuk och inte alltför stor så är det snarare en smaksak. Det är inte verktyget i sig utan sättet det används på och vad som fungerar bäst för Dig och vad Du trivs med som gör skillnaden.

Mer information hittar du på www.ortodontiakademin.se.

Ställ din fråga till Anna-Kari, eller någon annan av våra experter, här.

Bildspel: Anna-Kari frågor

Bildspel: Anna-Kari frågor

kevin.krooks@improveme.se

2012-06-27 11:38:00

Publicerad: 27 juni 2012

Mitt ansikte är min canvas