Diabetesstudier från Almedalen

improveme.se

Släng pizzan och leta fram måttbandet. För många centimeter runt magen ökar risken för diabetes, visar undersökningar från Almedalen.

Under Almedalsveckan genomfördes ett antal hälsoundersökningar under tre dagar av Sockerkollen, ett samarbete mellan en diabetesföreing och ett ledande sjukvårdsföretag.

Det visade sig att den vanligaste orsaken till  diabetes typ 2 är ett för stort midjeomfång.

Av de totalt 250 undersökta personerna hade fem procent misstänkta förstadier till diabetes, och två procent hade med stor sannolikhet redan diabetes -utan deras vetskap.

Alla de som låg i riskzonen blev rekommenderade att göra ett läkarbesök för vidare bedömning.

På plats vid montern där undersökningarna gjordes fanns diabeteserfarna läkare och sjuksköterskor.

– Ska man bara komma ihåg en sak ifråga om sin hälsa, så är det att försöka hålla midjemåttet under 80 cm för kvinnor och under 94 cm män, säger Carl Johan Östgren, en av de närvarande läkarna.

-Forskning visar att så fort man kommer över dessa nivåer så ökar risken både för typ 2-diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

De flesta som fick en diagnos hade inte testat sig tidigare eller ens haft några misstankar om diabetes. Anledningen till att de ens kom till montern var på grund av den lockande skylten.

– Man kan fundera på primärvårdens roll i detta, det borde vara självklart för människor med exempelvis övervikt eller någon annan riskfaktor att besöka sin vårdcentral och kontrollera sin hälsa, säger diabetessjuksköterska Britt-Marie Carlsson, ordförande i Svensk förening för sjuksköterskor i Diabetesvård, och fortsätter:

-Diabetes ska inte behöva upptäckas av en slump i Almedalen.

Bildspel: Diabetesstudier från Almedalen

Bildspel: Diabetesstudier från Almedalen

[email protected]

2012-07-06 14:25:00

Publicerad: 6 juli 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge