Snabbt åldrande av ångest

improveme.se

Länge leve livet – om du slutar oroa dig. Ångest är kopplat till snabbare åldrande, enligt forskare.

I en färsk studie analyserade vetenskapsmän blodprover från drygt 5000 kvinnor mellan 42 och 69 år. Sedan mätte de längden av något som kallas telomerer, vilket är små ”lock” av DNA som sitter längst ut på kromosomerna. Tänk dig plastbitarna som brukar sitta längst ut på skosnören.

Varje gång en cell delar sig så blir dessa telomerer kortare, vilket innebär större risk för att få sjukdomar som cancer, hjärtproblem och även större risk för att dö i förtid.

Kvinnor med olika fobier har kortare telomerer än andra, mer ångestfria individer.

En studie i journalen PLoS ONE visade att kvinnor med ångest var sex år äldre i sina DNA, om man enbart undersökte kromosomerna.

– Det är anmärkningsvärt att visa en koppling mellan olika typer av psykologisk stress, som exempelvis klaustrofobi, höjdskräck eller fobi för småkryp, och en trolig mekansm för tidigt åldrande, säger Olivia Okereke som är forskare på psykologiavdelningen på Brigham och Women’s Hospital i Boston.

Nu går det emellertid inte helt säkert att säga att mental stress orsakar förtidsåldrande, men det är aldrig bra att stressa i onödan.

Bildspel: Snabbt åldrande av ångest

Bildspel: Snabbt åldrande av ångest

[email protected]

2012-07-18 11:19:00

Publicerad: 18 juli 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp