Peter Sköld cancer

improveme.se

Nu drar Rosa Bandet 2012 igång, och pengarna rullar in för fulla muggar. Men det är en lång väg kvar till 2 miljoner – som är målet för i år.

Igår hölls eventet “Måla Rosa“  på Clarion Hotel i Stockholm, en kickoff för årets Rosa Bandet-kampanj. Peter Sköld är konstnär från Göteborg och en av Rosa Bandets ambassadörer för i år. På eventet kunde gästerna buda på hans tavlor, där pengarna direkt går till Rosa Bandet. Mellan budgivningarna berättade Peter för improveme.se om sina erfarenheter av sjukdomen.

– Min fru Monica fick tarmcancer för sju år sedan. Min inre bild av cancer är att man får det när man är gammal, men hon var fortfarande väldigt ung. Det kom som en chock.

Hur stöttade du din fru under sjukdomsperioden?
– Man är lite på läktaren som familjefar, vi har ju två barn hemma tillsammans. Man hjälper till så gott man kan, men det är väldigt svårt eftersom det är hennes sjukdom och hennes bubbla. Man kör racet hemma, så att säga. Baravi är där för henne.

Trots att det har gått så lång tid så är Peter fortfarande engagerad i cancerfrågor, och när han blev erbjuden att axla denna roll så visste han direkt vad han ville.

– Jag och Anna Benson, som är årets ambassadörer, fick en förfrågan att vara med i detta projekt. Med tanke på att vi båda har haft cancer i vår närvaro så var det ett ganska enkelt beslut.

Hur hanterade du beskedet när din fru fick cancer?
– Man talar med sina vänner, familj och släkt. Vi har fått väldigt bra stöttning, både jag och min fru. Cancertiden är ganska lång, det tar inte två veckor sen är det över utan för oss var det flera år. Dessutom är det en massa kontroller man ska gå på för att se att det inte kommer tillbaka.

Har du använt dig av dessa erfarenheter i ditt konstnärskap?
– Absolut, den där mörka sidan av sjukdomen finns alltid med. Det kommer fram i lite olika känslor när jag målar.

Tillsammans med Anna Benson reser han runt i landet under hela oktober och samlar in pengar. Målet: 2 miljoner kronor.

Vill du vara med och bidra? Sms:a texten “MÅLAROSA“ till 72 988. Då bidrar du med 50 kronor.

FAKTA: Peter Sköld

Yrke: Konstnär
Boende: Öjersjö
Uppväxt: Lerum
Familj: Fru och två barn
Aktuell: Som ambassadör för Rosa Bandet

Bildspel: Peter Sköld cancer

Bildspel: Peter Sköld cancer

[email protected]

2012-10-04 14:09:00

Publicerad: 4 oktober 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge