Borsta rätt och få ett perfekt leende

improveme.se

Hur ofta ska man borsta tänderna? Vilket är bäst av eltandborste och vanlig tandborste? Läs vidare och få svar på dina frågor rörande tandborstning.

Det är få saker som är vackrare än ett charmigt, strålande vitt leende. Men det är inte helt ovanligt att myter kring tandborstning florerar kring fikaborden. Många är också osäkra på alltifrån hur ofta man ska borsta till hur man bäst kommer åt mellan tänderna.

-Om du borstar tänderna två gånger om dagen med flourtandkräm håller du dem friska och förebygger hål, säger Olga Jensen, tandhygienist, till Expressen.

Men vilken sorts tandborste är bäst då? Olga Jensen menar att en
eltandborste är att föredra framför en vanlig. Med den kan du komma åt
på svåra ställen då den är betydligt mindre än en vanlig tandborste.
Viktigt är dock att du låter eltandborsten göra jobbet så att du inte
borstar med den som med en vanlig.

Tandköttsinflammation undviker du bäst genom att kombinera borstningen med rengöring mellan tänderna. Då alla människors tänder ser olika ut kan det vara en idé att prata med en tandhygienist om hur du på bästa sätt kommer åt mellan just dina tänder.

Kombinationen av apelsinjuice och tandkräm är knappast en fröjd för smaklökarna. Men är det egentligen rent av skadligt att borsta tänderna efter att ha druckit juice? Olga Jensen menar att det är viktigt att inte borsta tänderna direkt efteråt då PH-värdet sjunker då du stoppar något surt i munnen.

-Helst ska du vänta ungefär en timme tills pH-värdet i munnen har stabiliserats. När man stoppar något surt i munnen sjunker pH-värdet och emaljen börjar lösas upp. Går man då in och borstar hjälper man till att ta bort tandsubstans, säger hon.

Bildspel: Borsta rätt och få ett perfekt leende

Bildspel: Borsta rätt och få ett perfekt leende

isabella.eklof@improveme.se

2013-03-06 14:30:00

Publicerad: 6 mars 2013

7 tips: Så får du ett vackrare hårsvall

Undvik onödigt slitage