Svenska sedlar – en bakteriebomb

improveme.se

Se till att tvätta händerna efter nästa gång du betalat kontant. Svenska sedlar innehåller nämligen näst mest bakterier i Europa. Det menar forskarna vid Oxfords universitet.

Över hälften av alla svenskar anser att sedlarna är det ofräschaste föremålet i vår vardag. Och svenskarnas rädsla är befogad. Forskare vid Oxfords universitet i Storbritannien har nämligen genomfört ett test på samtliga europeiska sedlar som visar att en svensk sedel i genomsnitt innehåller 36 900 bakterier.

Även TNS har gjort en undersökning kring de svenska sedlarna på uppdrag av kortföretaget Mastercard. Undersökningen visar att hela 55 procent av svenskarna tycker att sedlarna är det minst hygieniska föremålet vi använder dagligen.

-Med den här undersökningen kan vi anta att det också kan ha att göra med uppfattningen om att kontanter är smutsiga, då hela 81 procent av svenskarna tycker att kontanter innehåller massa bakterier, säger Mats Taraldsson, chef för affärsutveckling i Norden och Baltikum på MasterCard, i ett pressmeddelande.

Andra bakterierika föremål
i vår vardag är handväskor, plånböcker, fjärrkontroller, telefoner, yogamattor, varukorgar och skärbrädor. Se också till att tvätta händerna efter att du varit i kontakt med tryckknappar på bankomater, automater och hissar då de aldrig eller mycket sällan rengörs och därmed kryllar av bakterier.

Topp 5 smutsiga sedlar

1. Danska krone
2. Svenska kronan
3. Schweiziska franc
4. Ryska rubel
5. Polska zloty

Bildspel: Svenska sedlar – en bakteriebomb

Bildspel: Svenska sedlar – en bakteriebomb

[email protected]

2013-03-27 09:25:00

Publicerad: 27 mars 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp