Frysta bär kan sprida hepatit A-virus

improveme.se

Antal fall av hepatit A har ökat kraftigt de senaste månaderna. Smittan misstänks komma från frysta bär. Därför uppmanar nu Livsmedelsverket alla att koka köpta bär innan de äts.

I Sverige har det sedan december rapporterats om 22 smittade. Den normala siffran brukar ligga på omkring fem fall, skirver smittskyddsinstitutet på sin hemsida.

Även i Danmark, Norge och Finland har man märkt en ökning av antal fall. Den gemensamma nämnaren för de smittade är att de ätit frysta bär och de ska nu skicka prov på bären som man ätit av till livsmedelsverket för analys.

Tills man vet mer om smittspridningen rekommenderar Smittskyddsinstituet alla att koka köpta, frysta bär.

Hepatit A-viruset utsöndras via avföring och kan smitta genom mat eller förorenat vatten. Vid upphettning av mat och vatten dör viruset. Sjukdomen kan även smittas mellan personer, men då bara vid närkontakt eller sexuell kontakt.

För att undvika att drabbas är det viktigt att tvätta händerna innan matlagning och före måltid samt efter toalettbesök, enligt Smittskyddsinstitutet. Hepatit A kan även spridas via sexuell kontakt. Vaccination mot viruset ger ett bra skydd och gammaglobulin kan ges i förebyggande syfte.

Sjukdomen kan orsaka
feber, illamående och gulhet i huden.

Bildspel: Frysta bär kan sprida hepatit A-virus

Bildspel: Frysta bär kan sprida hepatit A-virus

[email protected]

2013-04-11 15:00:00

Publicerad: 11 april 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp