Tangentbordet – En bakteriebomb

improveme.se

Eftersom tangentbordet är ett föremål som många använder dagligen är det inte så konstigt att det kryllar av bakterier. Läs vidare och ta reda på hur smutsigt det faktiskt är och hur du enklast rengör det.

Har du känt dig krasslig och hängig på senaste tiden? Då kan du ha blivit sjuk -av ditt tangentbord. Forskning visar nämligen att mikroorganismer överförs från person till person genom sådant som finns i kontorsmiljöer, som exempelvis telefoner, datormöss och dörrhandtag. Det skriver PC för Alla.

Exakt vilka bakterier och sjukdomar som överförs genom föremål är svårt att säga, men några exempel är skabb, tarmsjukdomar och veneriska sjukdomar. Även förkylning, influensa och vinterkräksjuka kan överföras genom indirekt kontaktsmitta.

Några som ville ta reda på exakt hur skitigt ett tangentbord kan vara är Metro. Tidningens redaktion gjorde nämligen en undersökning där de skickade iväg kontorets smutsigaste tangentbord på analys som visade att nästan en halv miljon bakterier och 12 000 mögelsvampar gömde sig på varje liten kvadratcentimeter.

Men ditt tangentbord behöver inte vara fullt av bakterier bara för att det ser smutsigt ut. Kaffefläckar och hudavlagringar är exempel på sådant som gör att det ser extra äckligt ut. Det är dock en bra idé att sköta din handhygien och tvätta datortillbehören så ofta du har möjlighet. Rent hypotetiskt kan nämligen ett tangentbord innehålla fler bakterier än en toalettsits.

Så rengör du tangentbordet
-Stäng av datorn, koppla ur sladdar och plocka ut batterier ur tangentbord, bärbara datorer och möss.
-Torka av ytan med lätt fuktad luddfri putsduk. Se till att trasan är ordentligt urvriden. För mycket fukt gör mer skada än nytta.
-Använd en liten klick diskmedel för att få bort de svåraste fläckarna.
-Ta det lugnt och försiktigt när du rengör ytan. Annars kan du skada tangenterna.

Bildspel: Tangentbordet – En bakteriebomb

Bildspel: Tangentbordet – En bakteriebomb

[email protected]

2014-10-10 09:00:00

Publicerad: 10 oktober 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp