Nyttiga begrepp

improveme.se

Quorn, kostfibrer, GI. Det låter nyttigt, men vad betyder det egentligen? Vi förklarar.

Hälsovärlden är full av svåra begrepp och ibland kan det vara svårt att hålla koll på allt. Nedan har vi kortfattat beskrivit några nyttiga begrepp som hjälper dig förstå mer nästa gång du shoppar i affären.

Quinoa
Namnet är ganska knepigt att uttala, men inte mindre gott för det. Själva quinoan är ett frö som väger långt uppe i bergskedjan Anderna i Sydamerika. Det kan användas som ersättning för pasta eller ris, men fördelen med denna gröda är att den har ett högt proteininnehåll.

Quorn
Gjort på svampprotein och ägg, ett väldigt fettsnålt livsmedel. Det kan användas istället för kött, fågel och fisk och kan tillagas på flera sätt: stekas, mikras eller grillas eller ugnsbakas.

Dinkel
Innan ”vanligt” vete började användas var dinkel dominerande i stor utsträckning. Idag används det mycket i bland annat sallad, bakning, och desserter.

GI
Står för Glykemiskt Index. Det är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter intag av kolhydrater. Man kan säga att GI är ett sätt att kategorisera hur vissa livsmedel berör blodsockersvaret, baserat på hur snabbt de bryts ner och tas upp i magtarmen. Snabba kolhydrater brukar ha högt GI och långsamma lågt.

LCHF
Förkortning av ”Low Carb High Fat”. Det är en viktnedgångsmetod som innebär att man äter mycket fett men lite kolhydrater, exempelvis ska man skippa bröd, pasta och ris men frossa i kött, mejeriprodukter och nötter.

Kostfibrer
Vi behöver kostfibrer för att tarmarna ska fungera ordentligt. Det är kolhydrater från växtriket som inte kan brytas ner vid metabolismen, det vill säga att dei princip är ”oskadda” fram till tjocktarmen. Exempel på kostfiberrika livsmedel är:

Ärtor, bönor och linser
Livsmedel av fullkorn (bröd, pasta, ris, etc)
Frukt, grönsaker och rotfrukter

Fullkorn
Överallt ser man fullkornsbröd, fullkornsflingor och fullkornspasta. Livsmedlet är då gjort på hela sädeskorn, det vill säga kärna, kli och grodd. I stort sett alla spannmålsprodukter där kornet fortfarande är helt klassas som fullkorn.

Vill du ha något annat än ris? Välj quinoa.

Vill du ha något annat än ris? Välj quinoa.

Quorn är bra om du vill ersätta köttet i måltiden.

Quorn är bra om du vill ersätta köttet i måltiden.

Dinkelmjöl kommer från denna gröda, och passar bra i exempelvis bakning.

Dinkelmjöl kommer från denna gröda, och passar bra i exempelvis bakning.

[email protected]

2013-05-06 14:17:00

Publicerad: 6 maj 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp