Så behåller du din energi hela hösten

improveme.se

Sommaren är över och vi har en lång, mörk och kall höst framför oss. Känns det tungt? Här är tipsen som hjälper dig att möta den mörka årstiden pigg och glad.

Det är inte ovanligt att drabbas av depression i och med mörkret och kylan, men SportHälsa ger tipsen som motverkar tröttheten och ger dig extra ork i höst.

Acceptera mörkret
Du står inför årets mörkaste tid och det enda du kan göra är att acceptera det. Det kommer att bli mörkt ute vare sig du vill eller inte och du har lättare att vänja dig vid det det om du tänker positivt. Njut av den friska luften och de vackra, färgglada löven på träden och marken.

Mys inomhus
Under hela sommaren har vi hört ”passa på att vara ute och ta vara på solen och värmen”. Nu känns det plötsligt väldigt okej att stanna inomhus och titta på filmer och läsa bra böcker. Lyxa till det ordentligt med tända ljus och goda middagar.

Uppgradera garderoben

Gör din garderob redo för höst och kyla genom att plocka fram alla mysiga, stickade tröjor, långkalsonger och vinterjackor. Stoppa undan flip-flops, badkläder och sommarklänningar och gör istället plats för vinterkängor och halsdukar. Ju mjukare och varmare desto bättre.

Motionera mera
Det känns nästan aldrig så tufft att ta sig iväg till gymmet som när det börjar bli mörkt och kallt. Men faktum är att det är då du kanske behöver det som mest. Räkna med att bli både piggare och gladare när du tränar då endorfiner frisläpps vid motion.

Lys upp tillvaron
Ljus piggar upp! Ta vara på dagsljuset så mycket du kan och ös på med belysning när du är inomhus. Ljus hjälper till att trycka undan sömnhormonet ­melatonin.

Sov ut
Försök varva ner ordentligt ett par timmar innan du går och lägga dig. Då somnar du lättare och får därför ut mer av sömnen varje natt.

Välj rätt umgänge
Omge dig med människor du trivs med och blir inspirerad av. Peppa varandra att orka med vardagen och hitta på roliga saker på kvällar och helger. Ta exempelvis en mysig promenad bland höstlöven, gå på bio eller dra ihop ett gäng och laga middag tillsammans.

Prata ut
Känner du att din partner och dina vänner inte räcker till när du mår dåligt? Då kanske du ska tala med en psykolog. Ibland behöver vi professionell hjälp för att ta oss ur en jobbig period. Acceptera att du mår dåligt och våga be om hjälp när du känner att du behöver det.

Bildspel: Så behåller du din energi hela hösten

Bildspel: Så behåller du din energi hela hösten

[email protected]

2014-10-13 07:43:00

Publicerad: 13 oktober 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp