Livsfarligt att sitta ner för mycket

improveme.se

Stillasittande kan påverka vår hälsa mer än vi tror. Flera forskningar visar att äldre människor som sitter mycket riskerar att drabbas av både psykisk ohälsa, hjärtattacker och njursjukdomar.

För några år sedan kom rapporter från australiensiska forskare som visade att för mycket stillasittande kan vara livsfarligt. Undersökningen genomfördes på cirka 200 000 personer äldre än 45 år och visade att de som satt mest löpte upp till 40 procent större risk att dö i förtid.

Men att kompensera stillasittandet med ökad fysisk aktivitet har visat sig vara onödigt då det istället ses som en oberoende och separat riskfaktor. Ny forskning från Northwestern University Feinberg School of Medicine i Chicago visar att äldre personer som spenderar större delar av sina dagar i en stol eller i soffan riskerar att drabbas av en mängd hälsoproblem, bara på grund av att de sitter, skriver Metro.

Så minskar du sittandet:
På jobbet
Ett arbete framför dator eller vid ett skrivbord kräver oftast att du sitter ner hela dagarna. Då är ett höj- och sänkbart skrivbord en bra lösning där du varierar mellan att sitta och stå.

Ta trapporna

Välj alltid trappor före hissen och gå även i rulltrappan.

Hemma
Försök att röra dig så mycket som möjligt i hemmet. Stå upp när du tittar på TV eller res dig i reklampausen och gå ett varv.

Cykla eller gå
Allra bäst är såklart att cykla eller gå till jobbet men det viktigaste är att du undviker att ta bilen. Åk hellre kollektivt eftersom det oftast är längre gångsträckor till och från hållplatserna. Stå upp och erbjud sittplatserna till mer behövande.

Hälsorisker av stillasittande

Njursjukdomar
Ökad cancerrisk
Kortare liv
Diabetes
Sämre psyke
Övervikt

Bildspel: Livsfarligt att sitta ner för mycket

Bildspel: Livsfarligt att sitta ner för mycket

[email protected]

2014-02-24 11:22:00

Publicerad: 24 februari 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp