10 tips för ett bättre självförtroende

improveme.se

Hindrar din dåliga självsäkerhet dig från att leva ett framgångsrikt liv? Företagande.se har listat tio tips för ett bättre självförtroende. Ge dig själv en spark i baken och börja redan i dag!

1. Agera ”som om”
Om du var självsäker och trodde på dig själv, hur skulle du känna dig och vad skulle du tänka? Genom att ställa dig själv dessa frågor kommer du automatiskt agera som om du redan har självförtroendet som du önskar. Ditt beteende kommer sedan bli mer och mer till en vana och tillslut har du uppnått den självsäkerheten du tidigare ”fejkat”.

2. Gör något som du har skjutit upp
Att bara ligga på sofflocket är döden för ett dåligt självförtroende. Vad har du på din ”att göra-lista”? Sluta skjuta upp sakerna och ta tag i dem direkt. Det kommer få dig att känna dig stark, duktig och tro på dig själv. Dessutom kan det bli början på en positiv spiral som får dig att utföra allt annat mycket snabbare och med bättre resultat.

3. Kunskap ger bättre självförtroende
Att vara påläst och
kunna sin sak är bra för självförtroendet. Läs böcker, frossa i
information på nätet eller umgås med personer som inspirerar dig och som
har uppnått det du vill uppnå. Man kan inte vara bäst på allt, så
fokusera på det som du är intresserad av.
 
4. Sträck på dig
Att sitta ihopsjunken som en hösäck är en rejäl dipp för självförtroendet, eftersom det signalerar att du inte är värd att ta någon plats. Vissa menar att personer med en ihopdragen hållning har sämre tro på sig själva, medan andra hävdar att en dålig hållning ger sämre självsäkerhet. Sträck helt enkelt på dig och håll huvudet högt! Det upplevs dessutom som mer attraktivt av andra.
 
5. Sätt ett litet mål och uppnå det
Att sätta ett för högt mål och sedan misslyckas kan få självförtroendet att svikta ordentligt. Sätt i stället mindre, mer realistiska mål som du vet att du kan uppnå och utför dem. Det kommer få dig att känna dig bra. Ju fler mål du når desto bättre självförtroende kommer du att få. Med tiden kommer det också bli lättare att klara ännu mer utmanande saker.

6. Döda negativa tankar
Många av oss tänker ofta ”det här klarar jag inte” när vi ställs inför utmaningar. Bli medveten om ditt negativa ”prat” med dig själv och försök ändra ditt tankemönster till ”jag ska göra mitt bästa”. Skulle du inte klara det sen så är det inte hela världen. Positiva tankar föder nya positiva tankar.

Om det inte räcker med att du formulerar dig i huvudet, skriv ner dina tankar. Det blir ännu tydligare när du ser dem på papper.

7. Tala tydligt och långsamt

En sådan enkel sak som att tala långsamt och tydligt kan ha stor betydelse för hur andra uppfattar dig. En person som känner att han eller hon inte är värd att lyssna på talar ofta snabbt och lågt, eftersom denne inte tror att det han eller hon har att säga är viktigt, intressant eller värt att vänta på. Öva dig själv på att tala tydligt och långsamt!
 
8. Var medveten om rädslan -men låt den inte styra!
Om du vågar möta din rädsla försvinner den oftast. Sker det inte första gången försvinner den kanske andra eller tredje gången. När du vågar möte det du är rädd för visar du ditt undermedvetna jag att inget allvarligt eller farligt inträffade, vilket gör att ditt självförtroende kommer att öka och rädslan att försvinna.
 
9. Fokusera på lösningar
Är du en person som ser problem snarare än möjligheter? Försök att ändra på det. Att fokusera på lösningar i stället för problem är ett mycket effektivt sätt att öka ditt självförtroende och få mer bra saker uträttat i ditt liv. Det finns alltid en lösning och ofta är den enkel att utföra.

Exempel:

• “Jag är lat!“ -hur kan du lösa det?
• “Men jag kan inte motivera mig själv!“ -hur kan du lösa det?
• “Men jag har ingen energi till det!“ -återigen, vad är lösningen?
 
10. Klä upp dig
Om du känner dig snygg och bekväm med din klädsel kommer du att må bättre och känna dig mer framgångsrik. Hur brukar du känna dig när du har gjort dig i ordning för en fest eller tillställning? Ganska bra, eller hur? Lägg ner lite extra tid på dig själv inför ett viktigt möte eller när du vill pigga upp vardagen lite.

Bildspel: 10 tips för ett bättre självförtroende

Bildspel: 10 tips för ett bättre självförtroende

[email protected]

2014-03-04 12:01:00

Publicerad: 4 mars 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp