Fyra myter om styrketräning

improveme.se

Är det verkligen dåligt att lyfta tungt? Och omvandlas muskler till fett om du slutar upp med träningen? Läs vidare för att få svaren.

Tidningen ”Women’s Health” har listat fyra myter om styrketräning.

1. Du blir stor av att lyfta tungt

Känner du oro inför att bygga upp enorma muskler bara för att du lyfter tyngre? Den oron är helt ogrundad. Kvinnors testosteronhalt är cirka 15-20 gånger lägre än mäns och vi är därför helt enkelt inte skapta för att lägga på oss och bli stora muskelknuttar.

Ett bra tips är att kombinera styrketräning med konditionsträning för att tappa i omfång. Det gör att du ser smalare ut, även om du har mer muskler och inte har så mycket fett.

2. Om du slutar träna omvandlas musklerna till fett

Fett och muskler är helt olika saker. De består av två olika vävnader och den ena kan inte omvandlas till den andra. Det innebär alltså att även om du har ett träningsuppehåll kommer inte musklerna bli till fett. Däremot kan musklerna krympa i omfång och ”försvinna”, eftersom muskelcellerna krymper ihop när de inte används.

Om du tränar mindre och tappar muskelmassa kommer du även att göra av med mindre energi. Om du då fortsätter att äta som du gjorde när du tränade kommer överskottsenergin att lagras som fett.

3. Konditionsträning bränner mer fett

Styrketräning hjälper dig att bränna fler kalorier, även under dagarna du inte tränar. Muskelmassan är nämligen aktiv under vila, därför gör du av med kalorier även när du inte tränar. Ju mer muskelmassa du har, desto mer energi går åt bara till att leva. Men om du till exempel skulle springa fort under 30 minuter gör du av med mer energi än vad du gör om du styrketränar under samma tid, därför är styrke- och konditionsträning i kombination bäst för att du ska kunna hålla din kropp i bäst form.

4. Tung träning gör dig tung

När du styrketränar i kombination med konditionsträning blir din kropp tajtare och mer slimmad. Det behöver dock inte betyda att du väger mindre. Du kan minska i klädstorlek samtidigt som du väger lika mycket, eller till och med mer än du gjorde tidigare.

Sluta fokusera så mycket på vad vågen visar, då det inte alltid är ett mått på din framgång vad gäller träning och kost.

Bildspel: Fyra myter om styrketräning

Bildspel: Fyra myter om styrketräning

[email protected]

2014-03-21 11:00:00

Publicerad: 21 mars 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp