Nya rön: Chili ska bekämpa fetma

improveme.se

Fetma har blivit ett allt större problem och WHO estimerar att en tredjedel av världens befolkning är överviktiga. Bekämpningsmetoder har därmed hamnat i fokus av deras arbete. University of Wyoming menar att chilifrukten kan fungera som ett hjälpmedel för att bekämpa det medicinska tillståndet.

Det har tidigare bevisats att chilifrukten har betydligt fler användningsområden än som smaksättare i grytan. Den är full av vitaminer och mineraler, och forskare vid Nottingham Universitet i England har upptäckt att ämnet capsaicin som finns i chilin till och med kan döda cancerceller. Chilin har även använts som ett smärtstillande medel i hantering av värk från artrit och huvudvärk.

Den senaste upptäckten beskriver den heta kryddan som en fettförbrännande agent i vår diet, skriver Sciencedaily.com. Forskare på University of Wyoming tyder på att chilin kan vara en effektiv metod för att stimulera energimetabolism, som i sin tur bidrar till att förebygga och hantera fetma -men även komplikationer som är direkt relaterade till tillståndet.

Vivek Krishnan, doktorand på University of Wyoming, förklarar att fetma orsakas av en obalans mellan kaloriintag och energiupptag. Vi har vita fettceller som lagrar energi och bruna fettceller vars uppgift är att bränna lagrat fett. Enkelt uttryckt, kom forskarna fram till att capsaicin dämpar fettrik, dietinducerad fetma genom att stimulera energiförbränning och aktivera receptorerna i fettcellerna.

Fakta om chili:

-Chili innehåller capsaicin som är ett fettlösligt, färglöst och doftlöst ämne som också är den upplevda hettan i frukterna.
-Chili innehåller höga mängder vitamin A, B, C och E samt mineraler som koppar, kalium och tiamin. Intressant att notera är att chili innehåller sju gånger mer vitamin C än apelsiner.
-Chilismakarna är kända för att ha ett ovanligt beroendeförhållande till frukten. Det beror på att capsaicinet stimulerar hjärnan att utsöndra endorfin som i sin tur ger en känsla av glädje.
-Chilifrukten har antibiotiska funktioner som direkt bekämpar infektioner. Detta genom att fräscht blod strömmar direkt till infektionen. De vita blodkropparna som finns i färskt blod motarbetar virus.

Bildspel: Nya rön: Chili ska bekämpa fetma

Bildspel: Nya rön: Chili ska bekämpa fetma

dagmawit.alemayehu@improveme.se

2015-02-18 08:50:00

Publicerad: 18 februari 2015

Undvik hårsynderna

Se över dina hårvanor