Maximal träning med HIIT-metoden

improveme.se

Har du svårt att behålla fokus en hel arbetsdag? Då kan det vara en idé att boka in ett HIIT-pass på lunchen. Improveme.se reder ut frågorna kring träningsmetoden.

För att inte bli uttråkade och tappa motivationen vill vi variera vår träning och samtidigt få ut maximalt av den. Tur är väl då att just träning är ett område som ständigt utvecklas och förnyas. Ett av de senaste tillskotten är HIIT, högintensiv intervallträning, som allt fler svenska träningsanläggningar väljer att addera till passbokningslistorna. Läs vidare och lär dig det du behöver veta om denna explosiva träningsmetod.

Vad är HIIT?
HIIT, High-Intensity Interval Training, är en träningsmetod som sätter utmattning av muskeln i fokus. Då passet är högintensivt och tar ut musklerna maximalt är tanken att man ska vila längre mellan varje träningstillfälle eftersom att musklerna växer under återhämtningsfasen. Omkring tre pass i veckan är en lagom rekommendation.

Eftersom du tränar intensivt behöver inte passen vara speciellt långt. Ett tio minuter lång HIIT-pass motsvarar till exempel nästan en timmes lågintensivträning.

Fördelarna med metoden är många. Din förbränning är till exempel på max både under utförandet men också en tid efter då återhämtningstiden är lång. Dessutom ger träningen dig ny energi och ökar din koncentrationsförmåga.

Hur går det till?
HIIT tränas i form av intervaller om ett par sekunder åt gången. Du ger allt vad du har under en kort intensiv period om ca 20-30 sekunder och varvar sedan ner någon minut till nästa spurt. Sedan upprepar du samma procedur ett antal gånger.

Träningen kan utföras på olika sätt. Några exempel är i skogen, runt löpslingan, på en crosstrainer, spinningcykel eller någon annan form av konditionsträningsmaskin. Se också till att värma upp ordentligt innan i form av exempelvis jogging eller cykling för att minimera skaderisken och avsluta passet genom att varva ner på samma sätt i cirka tio minuter.

Vem kan träna HIIT?

Du som utövar högintensiv träning bör ha en god grundkondition. Det är alltså inget att rekommendera för nybörjare. Vill du däremot förbättra din kondition, bli snabbare, starkare och öka din explosivitet är HIIT rätt metod.

Bildspel: Maximal träning med HIIT-metoden

Bildspel: Maximal träning med HIIT-metoden

[email protected]

2013-04-09 12:30:00

Publicerad: 9 april 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp