Dopning – för utseendets skull

improveme.se

Tidigare förknippade man doping med elitidrott eftersom det fungerar som ett prestationshöjande preparat. Idag missbrukas dopningsmedel främst av utseenderelaterade skäl.

Missbruket av dopningsmedel är ett växande samhällsproblem, mycket tack vare skönhetsidealen. Riksidrottsförbundet genomförde ett dopningstest där 56 procent av de positiva testresultaten kommer från styrketränande personer som inte tävlingsidrottar.

Enligt Dopingjouren finns det flera utseenderelaterade orsaker till varför man hamnar i dopningsmissbruk:

– Önskan om en snyggare kropp.
– Önskan om att få en ökad muskelmassa.
– En längtan efter att bli bekräftad och få respekt.
– Grupptryck. Träningspolarna ökar snabbt i muskelmassa och man vill inte ligga efter.

AAS-missbruk (anabola androgena steroider) relateras oftast till killar. Men missbruket är inte längre bara ett manligt problem. I USA pratar man om ”det tredje könet”, vilket syftar på kvinnliga kroppsbyggare.

I Sverige är kvinnlig kroppsbyggarkultur inte lika förekommande, här förekommer däremot en annan typ av missbruk.

-Kvinnor brukar ta efedrin som är ett amfetaminliknande preparat. De vill ju oftast bli smalare till skillnad från män som vill bli större, säger Dr Nina Gårevik, dopningforskare på Karolinska Institutet, till improveme.se.

Det är alltså en ny typ av målgrupp som börjar använda sig av dopningsklassade preparat. Istället för att öka sin prestation vill människor förbättra sitt utseende.

Varifrån kommer idealen? Nina tror inte att massmedia och reklam är den största boven i dramat.

-Vi människor har ett kulturellt tänkande kring kroppar och bygger upp ideal kring de tankarna. Jag tror vi lägger för stor skuld på skönhetsindustrin och media. Det finns samhällen som inte ens har tillgång till en radio men de har lik förbenat skönhetsideal.

Bildspel: Dopning - för utseendets skull

Bildspel: Dopning – för utseendets skull

[email protected]

2013-04-29 11:53:00

Publicerad: 29 april 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp