4 orsaker till att löpning inte hjälper

improveme.se

Löper du som en galning – utan resultat? Det här kan vara orsaken.

Många tror säkert att konditionsträning, rätt kost och mycket sömn är nyckeln till en effektiv viktnedgång. Det här stämmer, men det finns många misstag folk gör, och på så sätt tappar träningen sin effektivitet.

Fitnessexperten Adam Bornstein har listat några felsteg, och hur man kommer tillbaka på rätt spår igen.

Misstag #1: Samma träningsform
Ett stort problem när det gäller löpträning är själva formen. Kroppen har en förmåga att anpassa sig till rutiner: ju mer du gör något, desto lättare blir det. Detsamma gäller löpning. Din metabolism lär sig snabbt och reagerar därefter.

En studie från University of Tampa har visat att hastighetsbegränsad konditionsträning endast hjälper dig gå ner i vikt under den första veckan. Efter denna period hade nämligen kroppens ämnesomsättning anpassat sig till intensiteten och behövde därför inte jobba lika hårt för att bränna fett.

Att inkludera vikter i schemat kan vara en lösning. När man styrketränar bildar små ”minisömmar” i metabolismen som kräver reparationer, som i sin tur kräver energi. I slutändan leder detta till att du kan bränna fler kalorier upp till två dagar efter avslutat pass.

Misstag #2: Längre men inte snabbare
En annan viktig punkt är intensitet. Även om en halvtimme på löpbandet ger dig bra uthållighet är det en annan femma när det kommer till hur mycket du förbränner.

Undersökningar har visat det krävs cirka en timmes medelintensiv konditionsträning om dagen för att behålla sin vikt -inte gå ner. Däremot kan intervallträning ge bättre effekt.

Forskare från University of Western Ontario jämförde korta, intensiva konditionspass med långa, mindre intensiva, där ena gruppen fick genomföra fyra till sex 30-sekunderssprint, medan den andra tränade i medeltempo under 30 till 60 minuter.

Resultatet? Den intervalltränande gruppen brände dubbelt så mycket kroppsfett. Vid intervallträning så sker liknande processer i kroppen som under styrketräning, vilket innebär att kroppen måste arbeta hårdare.

Misstag #3: Du fokuserar på kalorier
Även om det må se bra ut att ha bränt 500 kalorier på löpbandet så är det inte så mycket du tror. I stort sett allt du gör under dagen kräver energi, och ju mer muskulös du är desto mer förbränner du under de dagliga aktiviteterna -byt därför ut några konditionspass mot styrka.

Misstag #4: För mycket motion
Ibland kan för mycket träning leda till en stressig vardag och utlösa stresshormoner i kroppen. Dessa hormoner kan göra det svårare att tappa vikt och leda till insulinresistens, som i sin tur ”tvingar” fettet dit du minst vill.

Se till att ha vilodagar med jämna mellanrum och låt kroppen ladda batterierna till kommande träningspass, så se till att slappa och sova ordentligt. Det kallas ju trots allt för “vilodag“.

Bildspel: 4 orsaker till att löpning inte hjälper

Bildspel: 4 orsaker till att löpning inte hjälper

[email protected]

2013-10-21 14:28:00

Publicerad: 21 oktober 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp