”Det ska synas att allt är gjort med kärlek”

Efter att ha försökt klura ut vad hon skulle göra med all sin lediga tid grundlades det som skulle komma att bli ett framgångsrikt företag. Caroline Hjerpe heter den 25-åriga stockholmstjejen som gått från en dröm om att bli psykolog till att jobba med det hon brinner mest för: handgjorda smycken.

Hjerpe800x450
”Jag har alltid haft armarna fulla av armband och mixat en mängd olika ringar på händerna”, säger Caroline.

– I början av förra året fick jag ett samtal om att mina extrajobb behövde dra ner på folk och i samma veva misslyckades jag med att komma in på psykologlinjen, så plötsligt hade jag massor av dötid över. Eftersom jag alltid varit intresserad av smycken fick jag ett tips om att jag borde besöka en silvershop och försöka göra en egen ring, berättar Caroline om hur allt startade.

Sagt och gjort. Då den första ringen efter några tappra försök äntligen blivit till fick hon frågan om hon kunde tänka sig att göra ytterligare en att sälja. Efterfrågan blev större och ganska snart startade Caroline ett eget företag och kom igång med att börja sälja sin design online. På kort tid utvecklades till en hel kollektion med allt från armband och halsband till ringar och örhängen.

– Jag är inte en person som har speciellt bra koll på trender eller vad som är hett just nu, utan jag skapar sådant jag själv skulle vilja bära och hämtar inspiration från min omgivning. Det är fantastiskt roligt att hitta på nya motiv och ännu roligare när andra människor också vill bära dem.

Hjerpe800x400
Tanken med Carolines smycken är att de ska passa ihop med varandra.

Caroline förklarar att det genomgående tänket med hennes smycken är att de ska passa ihop. Ringarna är tunna och passar utmärkt att kombinera med varandra och flera av motiven återkommer i flera varianter. Exempelvis kvinnotecknet ”Kimberly”, som på kort tid blivit en av designers bästsäljare, finns både som örhängen, ring och halsband.

– Jag har alltid stått upp för kvinnors rätt, men önskar ibland att jag kunde göra mer för feminismen. Därför är det fantastiskt att så många olika typer av kvinnor bär ”Kimberly”, oavsett hur insatt man är i kvinnokampen.

För en tid sedan startade Caroline tillsammans med Cecilia Kores, samt med Tictail i ryggen, konceptbutiken STHLM.POP där en rad svenska designers fick möjlighet att visa upp sina produkter i en pop-up-butik i Stockholm. Efter två dagar visade sig konceptet ha blivit en framgång och nu hoppas smyckesskaparen på att kunna återskapa succén. Men tills vidare är det hantverket som gäller.

– Jag älskar allt som är handgjort och är oerhört mån om att varje kund ska vara nöjd med just sitt smycke. Ingen är ju den andra lik. Jag hoppas att mina kunder ser och känner att allt är gjort med kärlek, avslutar Caroline.

Isabella Eklöf
Publicerad: 3 juni 2015

Undvik hårsynderna

Se över dina hårvanor