Elefant & Manhattan – två riktiga designklassiker

Smålandskassen, som handväskan heter, är med sina skinndetaljer och olika tryck signerade Estric Ericson och Josef Frank, en klassiker världen över och något man kan se hänga över armen på såväl gamla som unga.

Väskorna började produceras redan på 1950 talet och blev genast en hit. Numera byts tygerna ut efter säsong. Två av de mest välkända motiven är Elefant och Manhattan.

Trycket med elefanterna är designade av Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericson. Hon reste mycket och tog med sig olika slags former, mönster och souvenirer hem. Det var efter en förlaga från Belgiska Kongo som Estrid ritade tyget med de små elefanterna. På slutet av 1930-talet trycktes Elefant på tyg för första gången.

Josef Frank var Estrid Ericsons partner som införlivades i företaget 1934, tio år efter Estrid startade företaget Svenskt Tenn. Han var redan vid anställningen en välkänd arkitekt och formgivare från Österrike. Efter att han lämnat hemlandet där nazismen grydde, bosatte han sig i Sverige med sin svenska fru.

Bakgrunden till tyget Manhattan, som nästan blivit synonymt med Svenskt Tenn, är att Josef Frank bodde i USA några år på fyrtiotalet. Mellan åren 1942–46 arbetade Josef som gästföreläsare på New School for Social Research på Manhattan i New York.

Han tyckte att stadsplanen var intressant i sin förenkling och ritade mönstret Manhattan, som visar öns karta. I den nedre rektangeln syns nordspetsen av Manhattan med Washington Bridge, Cloisters och Inwood Hill Park. Det var här Frank bodde tillsammans med sin fru Anna.

Invändigt har väskan en avtagbar nyckelring samt två fickor, en större med blixtlås och en mindre utan. Priset ligger på 1 700 kronor.

Louise Flinck
Publicerad: 13 maj 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp