Det är bubbel som gäller när svenskarna ska fira

Champagne på nyårsafton och på bröllop är inget ovanligt, men skumpa en vanlig helg? Allt fler svenskar sätter guldkant på tillvaron genom att dricka den ädlaste av vindrycker.

År 2013 drack vi över 1,2 miljoner liter äkta champagne i Sverige. Vi hinkade också i oss 8,7 miljoner liter mousserande vitt vin. 2009 dracks det en knapp miljon liter champagne och drygt sex miljoner mousserande i vårt land. Konsumtionen ökade rejält inför millennieskiftet och har sedan dess ökat snabbare och snabbare. Man kan jämföra med siffror från nittiotalet då svenskarna drack mindre än 300 000 liter champagne årligen.

Skumpa, bolly, bubbel och domna – kärt barn har många namn men vad är det egentligen för skillnad på de olika namnen på ett glas med bubblor? Vad kommer bartendern med om man beställer ett glas bubbel?

En del kallar lite slarvigt allt bubbel för champagne men det är helt fel. Det är enbart mousserande vitt eller rosévin från distriktet Champagne i norra Frankrike som framställts enligt méthode champenoise som får heta Champagne.

textbild-1

Några av de vanligaste druvorna som används vid champagnetillverkning är Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc och Pinot Gris.

Vill man välja ett lika festligt, men mer prisvärt glas mousserande vin, kan prosecco (Italien), cava (Spanien) och sect (Tyskland, Österrike) vara att föredra. Ett glas champagne ligger idag på ca 110-150 kr på svenska restauranger, jämfört med 80-100 kr för ett glas mousserande.

Det finns många välkända champagnehus på dagens vinmarknad och firar man något alldeles speciellt kan man köpa en flaska prestigechampagne med speciellt utvalda druvor från särskilda årgångar.

Exempel på prestigechampagner är Dom Perignon från Moët & Chandon, La Grande Dame från Veuve Clicquot och Cristal från Louis Roederer samt en av redaktionens favoriter Charles Heidsieck.

Charles Heidsieck Brut Réserve (beställningsvara med nr 7752201 på Systembolaget) har en välbalanserad blandning av Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Vinet är friskt med en krämig karaktär av nougat och mandel. Man känner även en hint av gula plommon, persika och äpple. Champagnen är god som sällskapsdryck men passar även utmärkt till mat. Lyxa till det med skaldjur, lax eller svamp. Eller varför inte som ett inslag på vårt klassiska midsommarbord?

textbild-2

Och visst är champagnen fortfarande stjärnornas favoritdryck nummer ett. Det har även pratats och skrivits spaltmetrar om skumpa som en modelldryck. I dessa fall skulle champagne vara att föredra ur en viktsynpunkt – sanning eller myt?

Champagne är liksom allt vin rikt på kalorier i form av kolhydrater. Skumpa är alltså inget undantag bara för att det bubblar på tungan. Som en ren jämförelse kan vi avslöja att ett glas bubbel innehåller färre kalorier än både rött och vitt vin. Ett normalstort glas champagne består av omkring 80 kalorier, jämfört med ett glas rött som ger runt 120 kalorier.

Louise Flinck
Publicerad: 9 juni 2015
Foto: Alamy

Undvik hårsynderna

Se över dina hårvanor