“Ser genomsnittlig ut“

improveme.se

Danska sångaren och låtskrivaren Rasmus Seebach slog igenom i Sverige med 2010 års sommarplåga "Natteravn". Nu är han tillbaka med en ny singel och ett kommande album. improveme.se träffade Rasmus under hans Stockholmsbesök, för att prata sena nätter, svenska influenser och sökandet efter den stora kärleken.

Vad har du på gång just nu?
-Jag är här för att promota min nya singel “Sirenerne“ och mitt nya album, som kommer ut snart. Min vårturné i Danmark är precis avslutad, vilket har varit väldigt kul, men väldigt tufft.

Har du några knep för att varva ner under stressiga turnéer?

-Det som är stressigt är att man vill göra sitt bästa och ge allt man har. Det är inte som att jag jobbar 14 timmar om dagen, utan det handlar om en show varje kväll. Men man tänker på det och förbereder sig hela dagen, och det tar mycket energi.

Har du höga krav på dig själv?
-Ja. Jag vill göra så bra ifrån mig som jag bara kan. Gör jag inte det skäms jag över mig själv. Det gäller att inte festa för mycket kvällen innan, utan gå hem och vila.

Många artister känner att de har så mycket energi i kroppen efter en spelning att de inte klarar av att gå hem och vila.

-Så känner jag också. Man kan gå ut så länge man sköter sig och inte stannar ute till småtimmarna. Det är viktigt att vila rösten, och när man är på en högljudd klubb skriker man för mycket. Jag gillar att gå ut och springa och äta nyttig mat, allt sådant som gör att kroppen fungerar bra. Nu låter jag som värsta hälsofreaket.

Det gillar vi! Hur skulle du beskriva albumet?

–Folk kommer nog säga att det är ett väldigt typiskt Rasmus Seebach-album. Och det är det, för det består av berättelser ur mitt eget liv. Det är väldigt melodiös popmusik, utan att bli tuggummipop. Det är väldigt ärlig musik med mycket känsla.
 
Vad har det för tema textmässigt?
-Det handlar alltid om kärlek. Jag tror att de flesta sånger handlar om kärlek, även om de inte är typiska kärlekslåtar. Om man som låtskrivare skriver från hjärtat handlar det om någon sorts kärlek, men det kan lika gärna vara kärleken till familjen och vännerna som till en tjej.

Din största hit i Sverige, “Natteravn“, handlar om att hitta den rätta. Har du gjort det nu?
-Nej. Det var därför jag skrev den nya singeln, “Sirenerne“. Det är också en klubblåt, man kan säga att det är del två av “Natteravn“. Jag letar fortfarande och förhoppningsvis kommer jag att hitta henne.

Vad är det du letar efter då? Har du någon bild i huvudet?
-Nej, inte alls. Jag letar efter den känslan man hade när man var 16 år och blev förälskad. Det är vad jag letar efter. Så jag kanske letar efter något som inte är möjligt, men jag kommer att fortsätta leta.

Blir det några festivalspelningar i Sverige sommar?
-Nu har jag ju precis avslutat vårturnén och ska ha lite semester, men sen fortsätter jag med en sommarturné. Jag vet inte om det blir några festivalspelningar i Sverige ännu, men jag hoppas det. Det beror på hur det går med nya albumet.

Vad ska du göra på semestern då, har du några resor inplanerade?
-Nej, men jag gillar att inte ha så mycket inplanerat. Sen älskar jag att jobba, jag får ju göra det jag tycker är allra roligast. Jag får betalt för något jag skulle kunna betala för att få göra.

Har du några hobbies vid sidan av musiken?
-Musiken har ju alltid varit min hobby och nu kan jag tjäna pengar på det. Jag har skrivit och producerat låtar i 10 år och om jag inte kunde försörja mig på det skulle jag ändå fortsätta göra det. Jag kan inte låta bli.

Skriver du fortfarande låtar åt andra artister också?
-Nej, egentligen inte. Det finns inte tid till det. Och när jag skriver något som jag tycker är väldigt bra blir jag lite ego. Jag vill ha låten själv, snarare än att ge den till någon annan.

Vad tycker du om Stockholm?

-Det är sjunde gången jag är här och jag gillar verkligen Stockholm. Det liknar Köpenhamn, där jag bor, men Köpenhamn har fler ruffiga, skumma områden. Här är det rent och vackert överallt. Jag har inte hittat några sunkiga platser här än.

Då måste du nog åka ut till förorterna.
-Du kanske borde visa mig? Det är nog annorlunda när man är här som turist också. Då observerar man hus och människor på ett annat sätt än när man är i sin egen stad.

Hur viktigt är utseendet när man är artist?

-För mig är det inte viktigt alls, men det kan nog vara viktigt för andra artiser. Jag tror inte att någon har köpt min skiva på grund av mitt utseende. Jag är bara en vanlig kille och jag gillar att vara genomsnittlig. Genomsnittligt är bra nog för mig när det gäller utseendet, men definitivt inte när det gäller musiken.

Är det några särskilda artister som har inspirerat dig?

-Massor. Min pappa (Tommy Seebach, reds anm.) var musiker och att växa upp med att se honom skriva och komponera har influerat mig. Jag gillar allt från Beatles till Coldplay, tidiga Michael Jackson och Lionel Richie.

Finns det några svenska artister som du gillar?
-Jag gillar verkligen Robyn, hon är fantastisk. Och så tycker jag mycket om Melissa Horn. Hon skriver väldigt ärlig musik och det gillar jag, kanske för att det påminner mig om hur jag brukar skriva.

FAKTA: Rasmus Seebach

Ålder: 31 år
Bor: Köpenhamn
Familj: Singel
Gör: Sångare och låtskrivare
Aktuell: Med nya singeln ”Sirenerne” och ett kommande album

Bildspel: “Ser genomsnittlig ut“

Bildspel: “Ser genomsnittlig ut“

[email protected]

2012-03-22 10:32:00

Publicerad: 22 mars 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge