Friterad mat kan ge prostatacancer

improveme.se

Fiskpinnar, pommes frites och munkar. De är alla exempel på mat som ökar risken för prostatacancer. Det visar en ny undersökning.

Friterad mat ökar risten för prostatacancer. Det menar forskarna vid Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle som har genomfört en undersökning kring mäns matvanor.

Forskarna analyserade enkätdata från mer än 3 000 män i åldern 35 till 74 år och upptäckte att män som rapporterat att de äter pommes frites, munkar, friterade kycklingbitar och fiskpinnar mer än en gång i veckan löpte en 30 till 37 procent större risk att drabbas av prostatacancer. Risken förblev densamma efter att forskarna tagit hänsyn till ålder, etnicitet, familjehistoria och fysik.

Män som löpte lägst risk för prostatacancer åt friterad mat endast en gång i månaden, eller mer sällan.

-När oljan upphettas till höga temperaturer kan det skapa cancerframkallande ämnen i livsmedel. Oljan producerar då kemikalier som kan vara skadliga för vårt DNA, säger Janet Stanford, forskare vid Hutchinson Cancer Research Center.

För att minska risken att drabbas av prostatacancer bör du, förutom att äta mindre friterad mat, äta en näve nötter om dagen. Nötter innehåller nämligen zinkföreningar som minskar inflammationer.

Ett annat tips är att dricka en kopp svart te om dagen. Stanford undersökte 19 procent av den manliga befolkningen i Washington och upptäckte att män som smuttade på en kopp om dagen minskade sin risk för prostatacancer med 37 procent. Orsaken kan vara att teet innehåller polyfenoler som fungerar som cancerbekämpande antioxidanter.

Bildspel: Friterad mat kan ge prostatacancer

Bildspel: Friterad mat kan ge prostatacancer

[email protected]

2013-02-28 07:30:00

Publicerad: 28 februari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp