Smärtstillande förstör sexet

improveme.se

Ont i ryggen och problem med erektionen? Värktabletter kan skapa problem i sängkammaren. Det visar en ny studie i tidskriften Spine.

Forskarna undersökte 11 000 patientjournaler från män som led av ryggvärk. 19 procent av de som regelbundet tog receptbelagda ämnen (bland annat oxikodon och morfin) hade också fått recept på preparat för erektionsproblem.

Ämnena innehåller opioider som framkallar likartade medicinska effekter i människokroppen.

-Det är väl känt att opioider reducerar dina testosteronnivåer, säger strudieförfattare Richard A. Deyo.

-Sambandet mellan testosteron och erektionsproblem är inte det starkaste, men det är fortfarande den mest logiska förklaringen till varför smärtstillande kan påverka erektionen, förklarar han.

Den goda nyheten är att testosteronnivåerna kan återställas när du slutar ta tabletterna. Männen som deltog i studien tog tabletterna varje dag i fyra månader. Många kanske inte ens får erektionsproblem.

Om du har kronisk ryggvärk och regelbundet tar preparat som innehåller morfin rekommenderas det att du pratar med din läkare om alternativa metoder. Det finns faktiskt ett tablettfritt alternativ.

-Det kan låta konstigt, men intressant forskning har visat att försiktig och noggrann träning, exempelvis sjukgymnastik, kan göra stor skillnad för de som lider av kronisk smärta, säger Dr Deyo.

-Motion i allmänhet är även bra mot erektionsproblem, tillägger han.

Bildspel: Smärtstillande förstör sexet

Bildspel: Smärtstillande förstör sexet

[email protected]

2013-05-20 13:09:00

Publicerad: 20 maj 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp