Män gillar kvinnor som skrattar åt deras skämt

Att humor är viktigt när man söker en partner har de flesta som någonsin besökt en dejtingsajt förstått. Där står humor alltid högt upp på listan över egenskaper vi söker hos det motsatta könet. Ofta tillsammans med ”snäll”, intelligent” och ”omtänksam”.

Studier har visa att när två främlingar möts och att ju fler gånger mannen försöker vara rolig, och desto mer kvinnan skrattar åt dessa försök, desto troligare är det att kvinnan blir intresserad av mannen. Om båda dessutom skrattar tillsammans är sannolikheten ännu större för chans till romans.

Föreställningen att humor och intelligens går hand i hand ger inte humorn dess rätta cred. Om du träffar någon du kan skratta med, kan det betyda att ert framtida förhållande kommer att vara roligt och fyllt med mycket glädje.

Ett gott skratt sägs förlänga livet, men det har inget med intelligens att göra.

I flera studier gjorda av Jeffrey Hall, professor i kommunikation vid University of Kansas, har man funnit att det inte finns någon koppling mellan humor och intelligens.

Under en av dessa studier lät man deltagarna kolla in hundra främlingars Facebook profiler, för att bedöma deras personligheter. Man jämförde sedan svaren med en liknande undersökning som Facebook-användarna själva svarat på. Det visade sig att humoristiska människor verkade vara mer utåtriktade än intelligenta. Undersökningen visade också att män och kvinnor postar ungefär lika mycket humoristiskt innehåll och att humorn inte skiljer sig så mycket åt.

Undersökningar har också visat att det ena könet inte försöker vara roligare än de andra. Däremot fann man att ju mer en kvinna skrattade åt mannens skämt, desto mer benägen var hon att bli romantiskt intresserad av honom. Tyvärr går det inte på andra hållet. Det vill säga att män blir inte mer intresserade av en kvinna för att hon är rolig. Även om han verkar uppskatta att hon skrattar åt hans skämt och att de kan skratta tillsammans.

Huvudsaken är att hon skrattar.

Jeffrey Hall har flera förklaringar till varför humor är så viktigt när vi letar efter den rätta/rätte:

• Humor pekar åt att man har en social och tilltalande personlighet. En del av att vara ”social” betyder just att man har förmågan att skämta med folk.

• Män använder humor för att se om kvinnor är intresserade av dem. Män försöker få kvinnor att visa sina kort. För några män är detta en medveten strategi.

• När män skämtar och kvinnor skrattar, är detta en del i uppvaktningens oskrivna regler. De oskrivna reglerna är kraftfulla och dikterar allt från att fråga ut någon på dejt till att ta notan.

• Humor är värdefullt i sig självt. Delade skratt kan vara en väg till att utveckla en mer långvarigt relation

Louise Flinck
Publicerad: 7 september 2015
Foto: alamy

Sommarens vanligaste hudvårdsmyter

Vi reder ut missförstånden