”Nobody puts Baby in a corner”

Myten om den klassiska sommarromansen började kanske redan på kollo. En kort vänskap som ledde till svallande känslor och slutade med ett abrupt och snörvligt slut.

Sen kom ”Dirty Dancing” (1987) och iscensatte detta sommardrama som vi som tonåringar hade tampats med och drömt om i åratal. Frances ”Baby” Houseman träffar dansinstruktören Johnny Castle, blir dödskär och stöter på patrull från sin familj och hela summer camp. Resten är historia.

Kalla det en Askungesaga eller en tidlös ”Fula ankungen” – Dirty Dancing är och förblir vår tids bästa skildring av den perfekta sommarflörten. Skådespelarna Patrick Swayze och Jennifer Grey gestaltar den naiva och hoppfulla kärleken i sommaridyllen.

 

Här är 10 skäl till varför Baby och Johnny fortfarande får varje slumrande tonårshjärta (oavsett ålder) att bulta:
  1. ”You wanna hear somethin’ crazy? Last night I… I dreamed that we were walkin’ along and we met your father. He said, ”Come on,” and he put his arm around me. Just like he did with Robbie.” -Johnny

sommarromans-5

Motivering: Johnny, ”the bad boy” är ju liksom hur tokcharmig som helst. Och när han säger till Baby att han drömt om hennes pappas acceptans, då dör man ju liksom av förtjusning. I själva verket är det ju så klart Robbie som är the douchebag.

 

  1. ”We’re supposed to do the show in two days…” -Baby

sommarromans-10

Motivering: Längtar man tillbaka till kollo eller vad? I filmen är familjen Houseman på summer camp, och man har liksom en avslutningsshow precis som man hade i skolan. Nostalgi yao! Vem vill inte öva för en dansshow med sin sommarflört?

 

  1. ”I won’t tell your mother about this. Right now, I’m goin’ to bed. And take that stuff off your face before your mother sees you.” –Dr. Jake Houseman

sommarromans-4

Motivering: Den stränga pappan som inte ens förstår sig på ett vackert (läs: hårt), sminkat barnansikte. I tonåren en plåga, som vuxen har man svårt att inte se charmen i det.

 

  1. ”Fight harder, huh? I don’t see you fightin’ so hard, Baby. I don’t see you runnin’ up to daddy tellin’ him I’m your guy.” – Johnny

sommarromans-2

 

Motivering: Sommarflörten, också känd som ”the bad boy” läxar upp en och antyder att han vill bli presenterad för pappsen. Charmpoäng någon?

 

  1. ”This is my dance space. This is yours.” -Johnny

sommarromans-7

Motivering: Givetvis minns vi den ”äldre” sommarflörten när vi ser hur Johnny i filmen lär Baby att dansa. Som ung och naiv tonåring skulle man kunnat lära sig att flyga av sin allsmäktiga sommarflört. Inget var omöjligt.

 

  1. ”Look, I know these people, Baby. They’re all rich and they’re mean. They won’t listen to me.” -Johnny

sommarromans-9

Motivering: Sommarflörten, han vet redan att han är en outsider. Han påtalar det som ett problem, men i själva verket är det ju just det som fick oss störtkära från början.

 

  1. ”…somebody who’s taught me about the kind of person I wanna be.” –Johnny

dirty-dancing-article-11

Motivering: När han går upp på scen i slutet av filmen för att introducera slutnumret, då äger han publiken med sin über-coola skinnjacka. Han refererar till Baby som en räddare i nöden och vi hemma i flickrummet tänker förundrat: Vem är det som räddar vem egentligen men strunt samma, hjärtat bultar som bara fan?

 

  1. ”I know you weren’t the one who got Penny in trouble.” –Dr. Jake Houseman

dirty-dancing-article-12

Motiveringen: Pappan som ger den tidigare icke accepterade pojkvännen sin välsignelse till slut; stort, episkt och oerhört berörande. Vem ville liksom inte ha en kille som pappa godkände?

 

  1. “Me? I’m scared of everything. I’m scared of what I saw, I’m scared of what I did, of who I am, and most of all I’m scared of walking out of this room and never feeling the rest of my whole life the way I feel when I’m with you.” –Baby

sommarromans-6

Motivering: En replik, lika sann som den är skriven. Baby säger den dessutom med en sådan otrolig precision och trovärdighet att vi kan ta på rädslan i hennes röst. Som tonåring, men även som vuxen, kan tanken på avslutad kärlek onekligen ge fysiska smärtor och illamående.

 

  1. ”Nobody puts baby in a corner” -Johnny

sommarromans-3

Motivering: Precis som att denna ”håll käften-replik” behöver en motivering. Men när Johnny säger detta inför hela familjen Houseman tänkte man som kärlekstörstande tonåring; nu dör jag! Han förkroppsligar allt vi vill ha av den räddande prinsen som tar oss ridande mot solnedgången.

 

Snipp, snapp snut – låt den eviga sommarromansen aldrig ta slut!

Ricki Petrini
Publicerad: 17 augusti 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp