Därför är du kär

improveme.se

Kärlek är en drog – bokstavligt. Men fjärilarna i magen har en vetenskaplig förklaring. Detta händer i kroppen när du är förälskad.

Dopamin
Dopamin är hjärnans njutningskemikalie. Precis som med använding av droger eller vid spelande så utlöses också dopamin när du är kär, vilket är anledningen till att man blir exalterad och energisk när två älskande personer umgås eller tänker på varandra.

– Din käresta har speciell betydelse för dig och du fokuserar på denna individ för att dopaminsystemet har aktiverats, säger Helen Fisher, biologisk antropolog på Rutgers University i New Brunswick.

– Dopamin kan vara närvarande i både tidigt stadium liksom i det långa loppet.

Oxytocin
Oxytocin är en kemikalie som lugnar och binder par samman genom att främja intimitet.

– Det är det som kramar, kyssar och smek är grundat på, säger Fisher.

Så om du hellre känner för att mysa i soffan med din älskling istället för att dricka öl på krogen, så kan det vara oxytocinet som verkar.

Testosteron
Trots att testosteron främst kopplas till män så kan det också tända en gnista hos kvinnor. Ämnet kan hittas i mäns saliv, och när en man och kvinna kysser varandra tror man att testosteronet överförs till kvinnan.

– Det är bara en av många bitar för romantisk kärlek. Sex kan öka dina testosteronnivåer, säger Fisher.

Noradrenalin

En annan ingrediens i kärleksdrycken är noradrenalin. Ännu så har man inte riktigt fullt koll på vad ämnet är för något, men forskare tror att det är detta som gör att man känner sig varm och nervös när ens käraste är närvarande.

– Det kan orsaka en konstig känsla. Svettiga handflator, torr mun och fumliga ord, säger Fisher.

Med andra ord -fjärilar i magen.

MHC
Histokompabilitetskomplex (MHC) är en uppsättning gener som kontrollerar molekylerna på cellernas yta, som kroppen använder för att kunna skilja sina egna celler från andras.

Våra kroppar utsöndrar MHC genom svett, saliv och kroppslukt. Genom lukt och smak så kan vi upptäcka MHC-nivåer hos andra individer, och ju mer olika gener man har desto starkare är attraktionen.

Feromoner
Feromoner, som är ”kemiska budbärare”, tros ha en stor roll i sexuell attraktion.

– Så fort du faller för någon kan hans eller henens doft bli en kraftfull faktor. Kvinnor kan exempelvis börja bära sin pojkväns tröjor, säger Fisher.

Vi har ofta hört uttrycket ”kärlek vid första ögonkastet”, men då får man inte glömma näsans roll i spelet.

Bildspel: Därför är du kär

Bildspel: Därför är du kär

kevin.krooks@improveme.se

2012-05-07 12:27:00

Publicerad: 7 maj 2012

Fint hår för billig peng

Spara stålar med enkla knep