Märta frågor

improveme.se

Hon är barnmorska på MamaMia Barnmorskemottagning och aktiv i olika vaccinstudier. Dessutom är hon en av improveme.se:s experter. Varje månad svarar hon på läsarnas frågor om sex och intimt.

Hallå,
Jag testade mig på ungdomsmottagningen för sjukdomar för ett tag sen. Nu är jag orolig för vad som kan hända. Vad händer om jag har klamydia? Går det att bota?
Hälsningar Gustaf

Hej Gustaf!
Visst går klamydia att bota. Om du har klamydia så kommer du att få ett brev som talar om att du ska hämta ut antibiotika på apoteket och ta enligt doktorns ordination. Brevet ger också info om behandling, återbesök och spårning av partners. Allt detta för att försöka begränsa spridning av sjukdomen.
Hälsningar Märta

Hej,
Vad kan man göra om man har märkt av att man har fått värre pms-besvär? Jag är en tjej på 24 år som använt mig utav kopparspiral under ca 6 år, och på senaste så har jag fått kraftigare och längre blödningar. Jag äter naproxen. Men humöret har börjat påverka dessutom, jag blir gråtfärdig, lätt arg, orolig, en bergodalbana rent ut sagt. Finns det någon medicin man kan ta under de svåraste pms-perioderna tillfälligt? Eller ska man fundera på ett annat p-medel? Har haft mini-piller samt p-spruta men var inte nöjd med dessa och bytte till kopparspiral för jag inte ville ha några hormoner.

Sen undrar jag om gardasil-vaccin fungerar ifall kondylom upptäckts?
Tacksam för svar!

Hej,
Du har försökt med olika sorters p-medel och har idag problem med PMS. Ibland kan kombinerade p-piller hjälpa. Om du inte har någon ärftlighet när det gäller blodpropp (hos pappa, mamma, syskon) så skulle jag föreslå byte till p-piller. Dina blödningar blir sparsammare, kortare och mindre smärtsamma. Om det trots detta inte hjälper kan man få hjälp med antidepressiva medel under den besvärliga tiden i månaden.
När det gäller Gardasil kan man inte bota kondylom med vaccinet, men det är inte farligt att vaccinera sig. Vi vet att det är två virustyper som ger kondylom – HPV 6 och 11. Det kanske är ett av dessa som gett vårtorna och då har du ju fortfarande glädje av de tre andra typerna av HPV-skydd som ingår i vaccinet.
Hälsningar Märta

Hej!
I höstas behandlade jag mig för svamp i underlivet, fick göra det två gånger på grund av en penicillinkur emellan. Blev inte riktigt bra, hade ont i magen och det sved och kliade. Gick på undesökning men hittade inget konstigt. Sen har det varit bra ett tag men klådan och svedan kommer tillbaka ibland. Nu är det ett halvår sedan det började och är lite jobbigt att det inte blir helt bra. Kan allt bara bero på obalans? Vad ska jag isåfall behandla med? Eller ska jag undersöka mig först?
Med vänlig hälsning Elin

Hej Elin!
Du bör nog undersöka dig igen. Kanske behöver det tas en svampodling för att säkerställa eventuell svamp. Lokala medel (slidpiller och kräm) bör inte användas mer än två till tre gånger per år. Det är också viktigt att undvika penetrerande sex när du har besvär.
Mvh Märta

Hej Märta,
För ett tag sedan kom jag hem från en resa utomlands, och jag hade oskyddat sex. Jag har varit och testat mig för klamydia förut, men det finns ju fler sjukdomar än så. Alla partners var svenskar så jag tror inte att jag har HIV eller så. Men hur testar man sig mot syfilis, kondylom och gonorré? Vad innebär sjukdomarna?
Tack för svar!

Hej!
Svenska sexpartners utomlands utan kondomanvändning är ju ingen garanti för att ej bli smittad. Syfilis kontrolleras med blodprov. För kondylom så tittar/undersöker man underlivet för att se eventuella vårtor. Gonorré är ett urinprov eller direktprov vid undersökning. Syfilis och gonorré ligger under smittskyddslagen och innebär extra besök och spårning efter smittkälla.
Mvh Märta

Hej Märta,
Min kille vill inte använda kondom, och jag vill inte använda preventivmedel. Finns det något alternativ? Vi är inte rädda för sjukdomar för vi är trogna mot varandra. Det är mest graviditet vi oroar oss för.
Tack!

Hej!
Ja det är inte helt lätt att inte använda något skydd, att ha samlag men inte vilja bli gravid. Naturlig familjeplanering är det enda jag kan föreslå, men då krävs det att man är villig att följa “föreskrifterna“ till 100 procent. Avbrutet samlag är inget jag rekommenderar då det är en mycket osäker metod.
Mvh Märta

Hej!
Jag undrar om det gör ont att ta ett cellprov? Behöver man någon bedövning?

Hälsningar Alva

Hej!
Man använder inte någon bedövning och det ska inte heller göra ont.
Mvh Märta

Hejsan.
Är det helt omöjligt för en 22-årig tjej att få p-spruta? Och vad anser du om p-sprutor?
Mvh Emma

Hej Emma!
P-spruta är inget första alternativ i din ålder. Orsaken är att du fortfarande bygger upp ditt skelett och att den förmodligen förhindrar en optimal tillväxt. Tiden att återkomma till möjlighet att kunna bli gravid varierar från 4 – 18 månader.

Har du provat det mesta och det känns som att bara p-spruta återstår så kanske du ändå ska prova den.
Mvh Märta

Hej,
Jag har inget problem, men något jag har funderat på ett tag. Är det någon av könssjukdomarna som inte ligger under svenska smittskyddslagen?
Hälsningar Ludvig


Hej Ludvig!
Följande sjukdomar ligger under smittskyddslagen: klamydia, gonorré, HIV, syfilis och hepatit B (gulsot).
Hälsningar Märta

Hej Märta,
Jag får ofta svampinfektioner. Kan det göra att jag blir infertil i framtiden? Tacksam för svar!
Mvh Marie

Hej Marie!
Svampinfektion har ingenting att göra med din förmåga att få barn. Det är däremot viktigt att försöka undvika penetrerande sex när du har besvär.
Mvh Märta

Hejsan,
Jag är en tjej på 24 år som alltid har väldigt ont när jag har ägglossning. Det liksom värker och sticker i nedre delen av magen. Kan det betyda att något är fel? Eller är det normalt att ha ont?
Tack på förhand!
Hälsningar Sandra

Hej Sandra!
Du har bara beskrivit din ägglossning, men jag undrar om du också har ont vid mens. Visst kan man ha ont vid ägglossning utan att det är något fel. Jag tycker du ska låta en gynekolog undersöka dig så får du veta hur det står till.
Mvh Märta

Bildspel: Märta frågor

Bildspel: Märta frågor

[email protected]

2012-06-04 12:24:00

Publicerad: 4 juni 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge