Höstens fem hetaste resmål

Efter en kall och usel sommar som mest regnade bort, är det många som är sugna på att resa iväg i höst. Kanske åker man med familjen på höstlovet eller så tar man helt enkelt en semestervecka och drar iväg utan barn. Som alltid lockar solen oss svenskar och resmål som Cypern och Gran Canaria ligger i topp när vi beställer höstresor.

Men det är inte bara sol och bad som lockar, nej storstäder där man kan uppleva kultur, god mat och nöjen är bland det trendigaste man kan välja i höst om man ser till vad svenskarna söker mest på.

Enligt resesajten Momondos undersökning är de här städerna mest inne:

stpetersburg-5

1. Sankt Petersburg
En populär höststad fylld av museum och vackra katedraler, med kvällspromenader som tagna ur en Bond-film. Sankt Petersburg är en stad med historia, kultur, mat och shopping. Missa inte den mäktiga Peter-Paulfästningen som uppfördes år 1703.

venedig

2. Venedig
Denna romantiska stad behöver kanske ingen närmare presentation.Vendig på sommaren är lika med turister precis överallt. Under hösten har den värsta hetsen lagt sig och man kan njuta av stadens skönhet. Sätt dig på en av stadens många piazzor, åk gondol, besök Markusplatsen och ta en espresso på Café Florian som är världens äldsta café.

valencia

3. Valencia
Spaniens tredje största stad erbjuder allt från fotboll till sena utekvällar och ett rikt kulturutbud. Här blandas UNESCO-märkt arkitektur med moderna byggnader och på en av Europas största matmarknader – Mercato Central, kan du fynda delikatesser och regionens berömda apelsiner. Gillar du paella har du kommit helt rätt, det saffransdoftande riset har nämligen sitt ursprung i Valencia och är stadens nationalrätt.

gdansk

4. Gdansk
En av Polens största städer är på uppsving i år och erbjuder några av höstens mysigaste promenadstråk. Kungaleden i centrum är fylld av trevliga caféer och restauranger. I Gdansk finns massor av fina hotell och bra mat, som dessutom är mycket billigare än i Sverige

pisa

5. Pisa

Staden är mest känd för sitt lutande torn, men det finns givetvis mycket mer att uppleva i denna italienska pärla när du fått ditt lystmäta av knasiga bilder där du försöker stötta tornet. Här flockas studenterna kring de pittoreska torgen och restaurangerna är fulla av toskanska läckerheter. Missa inte att besöka Campo Santo, den gamla kyrkogården med vackra gotiska valv.

Förutom dessa heta europeiska städer ligger så klart de klassiska storstäderna i topp när vi ska ut och resa. Destinationer som London, New York, Rom, Barcelona och Paris är alltid säkra kort för en lyckad semester.

Louise Flinck
Publicerad: 19 oktober 2015
Foto: Alamy

Undvik hårsynderna

Se över dina hårvanor