“Jag är en bra doktor“

Charles Randquist, 45, driver Victoriakliniken sedan år 2000. Han figurerar ytterst sällan i media. Men nu kan vi stolt presentera Charles som ny medlem i Skönhetsrådet där han kommer att svara på era frågor. Vi fick en exklusiv intervju med stjärnkirurgen.

Varför valde du att vara med i Skönhetsrådet?
-Det finns tyvärr ibland en missvisande klichébild om vad kosmetisk plastikkirurgi är, och oftast är den baserad på okunskap. Jag tror att improveme.se kan vara ett bra forum att nå ut och bidra med ökad kunskap. Dagens samhälle är hårt och dömande på många plan, inte allra minst vad beträffar utseende, därför vill jag följa upp debatten om plastikkirurgi, och det faktum att det faktiskt kan vara något som är bra. Jag hoppas på att kunna bidra med min kunskap och erfarenhet till improveme:s läsare.

Hur kommer det sig att du ville bli plastikkirurg?

-Jag var 6 år och den enda pojken i klassen som visste vad jag ville bli. Jag räckte upp handen och sade ”jag vill bli läkare när jag blir stor”, och så blev det. Men det var 20 år senare, när jag arbetade med ett biståndsprojekt i Bhutan, som jag kom fram till att jag ville bli plastikkirurg.

Vad är det bästa med ditt yrke?

-Att få vara kreativ och en bra doktor, i en positiv miljö som jag själv har skapat för mina patienter, tillsammans med mina fantastiska medarbetare.

Finns det något som är mindre bra?
-Hela världen mitt arbetsfält. Jag reser väldigt mycket och känner en oerhörd passion för mitt yrke. Och känner man en stor passion för sitt jobb, kan det lätt bli så att man väljer att arbeta lite för mycket, vilket naturligtvis leder till skuldkänslor gentemot familjen då man inte är hemma så ofta.

Ser du några trender inom plastikkirurgi?
-Generellt internationellt så gäller ”less is more”. Det ska inte synas utåt att du har genomgått en operation, utan det ska se så naturligt ut som möjligt. Och vad ser naturligt ut? Jo, det som är proportionerligt. En annan bit i den filosofin är att minska ärren och att skapa tekniker som minskar risker för komplikationer samt kortar ned sjukfrånvaron.

Vilken är den vanligaste plastikoperationen som utförs på Victoriakliniken av dig?

-Bröstoperationer , därefter ansiktsoperationer med näsplastiker.

Hur vanligt är det att kvinnor blir beroende av plastikkirurgiska ingrepp?
-Jag sätter gränser som baseras på långsiktiga risker. Det där är en svår balans. Har man gjort ett ingrepp och fått ett väldigt bra resultat, känner patienten ofta glädje, och förtroendet för doktorn stärks. Då kan det vara lättare för patienten att ta upp frågor som man kanske har generats över tidigare. Det är viktigt att poängtera för patienten att det alltid finns en risk och att det är viktigt att ha en realistisk bild.

Finns det några plastikingrepp som ökar bland män?
-Ögonlocksplastik, näsoperationer och gynekomasti (manliga bröst). Det är en sakta stigande trend som ökat de senaste fem åren.

Hur säkert är att plastikoperera sig utomlands?
-Jag reser mycket utomlands och tycker att det finns många skickliga kirurger över hela världen, däremot håller inte sjukvården och steriliteten samma kvalitet alla gånger. Det kan även bli besvärligt om det skulle uppstå komplikationer med ingreppet, på så sätt är det tryggare att utföra en plastikoperation i hemlandet.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst fråga vår expert Charles Randquist, plastikkirurg på Victoriaikliniken:Ställ din fråga till Charles Randquist här!

Bildspel: “Jag är en bra doktor“

Bildspel: “Jag är en bra doktor“

[email protected]

2009-03-25 08:13:00

Publicerad: 25 mars 2009

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge