Lider du av tung byst?

En tung byst kan leda till ryggproblem. Många kvinnor upplever också att deras stora behag hänger. Men det finns hjälp.

Vid en bröstförminskning, eller bröstreduktion som det också kallas, avlägsnas fett, bröstkörtelvävnad och hud för att göra bysten lättare, fastare, mindre och ofta mer estetiskt tilltalande. Skillnader i bröstens storlek kan också jämnas ut vid operationen, precis som vårtgården kan förminskas eller förflyttas.

Ingreppet görs i första hand för att kvinnan ska slippa ryggproblem och kunna ägna sig åt fysisk aktivitet utan att brösten är i vägen. Men ingreppet brukar också ha positiva effekter på bystens utseende. Kvinnor som planerar att skaffa barn avråds ofta från att göra ingreppet. Bröstens form och storlek påverkas av en graviditet och genomgår man en bröstförminskning för att sedan bli gravid, kan det hända att resultatet av operationen inte blir långvarigt. Dessutom kan operationen ge problem med amningen.

Funderar du på att göra en bröstförminskning
, kontakta ditt landsting. Lider du mycket av dina för tunga bröst kan operationen bekostas av landstinget. Annars måste du betala för ingreppet själv och vända dig till en privat klinik.

När du har bestämt dig för var du ska göra operationen, se till att gå igenom dina önskemål noga med din plastikkirurg. Själva operationen brukar ta mellan två och fyra timmar. Efteråt ömmar brösten och känns hårda. Obehagen avtar efter ett par månader, men vissa kvinnor upplever att de får sämre känsel i brösten permanent. Den vanligaste formen av operationsmetod lämnar ett ankarformat ärr som går i en rak linje från bröstvårtan och sedan en linje som går horisontellt i det naturliga vecket under bröstet. Ärret brukar blekna efter ett par år.

Patienten ska undvika att lyfta tunga saker den närmsta tiden
efter ingreppet. Vanligtvis kan man gå tillbaka till jobbet två veckor efter bröstförminskningen.

Bildspel: Lider du av tung byst?

Bildspel: Lider du av tung byst?

elina.hasslund@improveme.se

2010-09-28 08:17:00

Publicerad: 28 september 2010

30 smarta skönhetstips inför vintern

Få extra glans och lyster inför årets mörkaste tid