Slipp semestermagen

Många svenskar flyr landet under semestern. Spanien, Thailand och Egypten är populära orter. De två sistnämnda är även högriskländer när det gäller turistdiarré. Varje dag drabbas över 50 000 personer. Med våra tips slipper du tillbringa semesterdagarna på toaletten.

Mat och dryck är en stor del av upplevelsen i främmande kulturer. Bakteriefloran i exotiska maträtter kan ställa till det för magar som är vana vid den svenska kosten men genom att förbereda magen med probiotiska (goda) bakterier kan man undvika turistdiarré.

Den specifika sammansättningen i ”Lactitravel”
är skapad för att bidra till en så normal tarmflora som möjligt i samband med en utlandsresa. Studier har visat att probiotikastammarna normaliserar tarmfloran, samt att den probiotiska jästen minskar risken för turistdiarré.

Andra välbehövliga tips för en lugn mage
1. Var noga med vad du äter. Det är omöjligt att veta när man drabbas. Den goda hemgjorda glassen eller den smarriga buffén kan ha varit en riktig bakteriebomb. Välj mat som är väl tillagad och uppvärmd.

2. Tvätta händerna regelbundet. Turistdiarré sprids via bakterier, virus, parasiter och andra mikroorganismer som finns i offentliga miljöer. Tvätta händerna och torka dem ordentligt efter besök i köpcentrum, toalettbesök, när du har varit i kontakt med ledstänger och handtag eller i andra offentliga miljöer.

3. Skölj frukten i rent vatten och skala den själv innan du äter den.

4. Drick bara vatten som kommer från förseglade flaskor och se upp för isbitar som kan vara gjorda på kranvatten.

5. Välj rätter som är tillredda kort tid före serveringen, till exempel stekt, kokt eller bakad mat. Undvik rå fisk, skaldjur och råa äggulor.

Källa: Baltex AB

Bildspel: Slipp semestermagen

Bildspel: Slipp semestermagen

[email protected]

2011-01-03 17:01:00

Publicerad: 3 januari 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp