Därför blir håret tunt

Har håret blivit tunnare och stripigare? Vi reder ut vad det kan bero på.

Järnbrist
När du har brist på järn i kroppen får du färre röda blodkroppar, vilket leder till att hårbotten får mindre syre. Detta i sin tur påverkar hårsäckarna så att du börjar tappa strån, får tunnare hår och ibland även en mer synlig hårbotten. Lösningen är att öka intaget av järn, gärna i kombination med c-vitamin. Dra också ner på koffein- och alkoholkonsumptionen.

Stress
Långvarig stress kan, förutom att göra håret grått, också få stråna att falla av. Ofta ramlar håret av klumpvis och du kan upptäcka kala fläckar på huvudet. Se därför till att undvika negativ stress och ägna dig åt regelbundna avslappningstekniker.

Undernäring
Personer som går på extrema dieter eller lider av ätstörningar kan uppleva att de får tunnare hår. När kroppen inte får i sig tillräckligt med näring blir håret livlöst och matt och du börjar tappa strån. Se därför till att få i dig en balanserad kost rik på protein, vitaminer och mineraler.
 
PCOS
Polycystiskt ovariesyndrom eller PCOS innebär att en kvinna har för mycket manliga hormoner, vilket kan orsaka samma typ av tunnhårighet som vanligen drabbar män. Det finns läkemedel som hjälper mot syndromet genom att minska de manliga hormonerna i kroppen. Huvudmassage kan också hjälpa.

Bildspel: Därför blir håret tunt

Bildspel: Därför blir håret tunt

[email protected]

2011-01-10 09:08:00

Publicerad: 10 januari 2011

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge