Sjuksköterskan svarar

Stina Auer är legitimerad sjuksköterska med specialisering inom avancerade injektionstekniker, hud och estetiska behandlingar. Hon är med i Skönhetsrådet och arbetar på Ellipse klinikken i Stockholm.

FRÅGA: Jag har ganska dålig hy. Jag får lätt finnar och utslag i pannan, och ibland på hakan. Jag är så trött på det nu. Det känns som jag har försökt allting för att få bort det men det går inte. Så jag undrar om du har något bra tips på vad jag kan använda. Alltså ansiktsrengöring, ansiktskräm och smink som man ska/kan använda? Jag får lätt glansig/blank hy och ibland ser den bara torr ut vilket gör mig förvirrad. Inskickad av: Ellinore
SVAR: Hej Ellinore. Jan Marinis medicinska hudvårdsprodukter kan jag garantera kommer hjälpa dig. Du måse dock boka tid för konsultation hos oss på kliniken för att få inhandla dem.

FRÅGA: Jag har stora problem med herpes på läpparna och det har skrivits en hel del information om att Botox ska kunna söva herpesviruset så att det inte bryter ut så ofta. Vet du något om detta och i så fall – när detta kan tänkas börja utföras i Sverige? Inskickad av: Lina
SVAR: Hej Lina. Det stämmer. Det är relativt nya rön men det verkar fungera på många som lider av kronisk eller ofta uppkommande herpes. Forskarna menar att Botox blockerar nerverna till de ställen som herpesviruset gömmer sig och det i sin tur minimerar herpesutvecklingen. Behandlingen utförs var tredje månad och är nästintill smärtfritt.

FRÅGA: Jag är 36 år och har börjat få veck från båda mungiporna som går nedåt. Ser förskräckligt ut. Alla kvinnor på min mammas sida har fått likadant när de åldrats. Men jag vill ta bort det! Kan man injicera Restylane på sådana veck? Eller rynkor, vet inte vad jag ska kalla det. Eller måste man genomgå en operation?
Vore tacksam för svar. Inskickad av: Mona

SVAR: Hej Mona. Det är alltid svårt att ge utlåtanden utan att ha sett sin patient i fråga, men vanligtvis kan man behandla sura mungipor med Restylane. Vid vissa tillfällen kan man behandla mungiporna direkt med bra resultat, vid andra tillfällen måste man injicera lite större volymer av något som kallas för Sub Q som lyfter hela ansiktet då det ibland kan vara svårt att få ett lyft i ansiktet/mungiporna om ansiktet tenderar att “hänga“ för mycket över dessa områden. Men det finns alltid något att göra!

FRÅGA: Hej Stina! Jag undrar vad det kostar att injicera Restylane, eller är det Botox man använder, i mungiporna? Inskickad av: Anna G
SVAR: Hej Anna. Ja det är två helt olika behandlingar. Botox injicerar man i en muskel som tenderar att “dra ner“ mungiporna och det kostar 1500kr för det området. Då får man effektivt ett lyft av mungiporna då depressormuskeln inte längre är aktiv. Det håller 3 månader sedan får man göra om behandlingen. Annars kan man som i frågan över ibland behandla med vanligt Restylane beroende på hur du ser ut och vilka förutsättningar som föreligger och då brukar priset hamna på 3000kr.

FRÅGA: Jag är en kvinna som precis passerat trettio. I somras började det uppenbara sig pigmentfläckar i mitt ansikte. Främst på överläppen och i pannan. Jag antar att ju mer sol jag får i ansiktet desto mer syns fläckarna? Jag stör mig på detta och undrar vad jag kan göra mot dem. Inskickad av: Linnea
SVAR: Hej Linnea. Ja pigmentfläckar kan både vara en solskada och hormonellt betingat, ibland en kombination av både och ibland inget av det. Solen är oavsett vad din värsta fiende och många gånger blir det värre ju mer både UVB och UVA-ljus du utsätter din hud för.

Att aldrig gå utanför dörren utan 30 spf är ett krav när du väl börjat få oönskat pigment och därutöver finns många behandlingar som kan hjälpa dig. Viktigt att inse är att ditt pigment är mycket mer reaktivt och att detta gör att man inte kan braka på med starka behandlingar för då riskerar man att istället för att motverka och minimera pigmentet – aktivera ännu mer. Så tålamod är något som du måste ha vilken behandling det än blir som passar dig bäst. Fraxel är en laser som är mycket effektiv mot pigmentfläckar men det beror på vilken typ det är, ibland kan kemiska peeler hjälpa eller IPL om det är fläckvis. Det bästa är att ta kontakt med oss på kliniken så hjälper vi dig i pigmentdjungeln.

Få svar på dina frågor
På improveme.se kan du när som helst ställa din fråga till vår expert Stina Auer.
Ställ din fråga till Stina Auer här!

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

Bildspel: Sjuksköterskan svarar

[email protected]

2011-01-17 08:44:00

Publicerad: 17 januari 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp