Riskfyllda behandlingar

Allt fler vill testa laserhudvård och injektionsbehandlingar. Men se upp med vem du låter behandla dig. Socialdepartementet slår nu larm om oseriösa hudvårdssalonger.

Utbudet av estetisk hudvård växer allt mer.

För några år sedan fanns i princip bara Botox, men i dag erbjuder skönhetssalongerna en uppsjö av olika behandlingar, inklusive kemisk peeling, fillers, injektioner och laser. 

Denna typ av dermatologi lockar inte minst personer som tyckt att plastikkirurgi känts som ett för stort steg, men som ändå vill förändra sitt utseende på olika sätt.

Problemet är dock att dessa typer av behandlingar är svåra att reglera. Kunderna har dålig kunskap kring vilka yrkesgrupper som har tillräcklig utbildning och kompetens för att utföra olika sorters estetisk dermatologi. Inget tillstånd krävs i dag för att utföra laserbehandlingar i Sverige och missnöjda kunder har svårt att få hjälp med sina klagomål.

Därför föreslår Socialdepartementet nu att man inför en yrkesregistrering för hudterapeuter som följer organisationens etiska regler, skriver Svenska Dagbladet. Samtidigt vill Strålsäkerhetsmyndigheten att reglerna kring laserbehandlingar ska skärpas.
 
Målet är att få bort de oseriösa verksamheter som poppat upp i och med den ökade efterfrågan och konkurrensen.

Bildspel: Riskfyllda behandlingar

Bildspel: Riskfyllda behandlingar

[email protected]

2011-01-26 08:28:00

Publicerad: 26 januari 2011

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp