Tänk på detta innan

improveme.se

Visst vågar du skaffa nya bröst – men kom ihåg att ställa de här frågorna.

Skandalen kring de franska bröstimplantaten Poly Implant Prosthesis, PIP, har spridit en oro hos de kvinnor som låtit operera in dessa implantat. Bakgrunden är att implantaten från PIP har visat sig vara av dålig kvalitet. Det skyddslager som skall omsluta silikonet är svagt och spricker lätt. Implantatens silikon ger dessutom upphov till inflammationer i kroppen om det sprids. 

I Sverige har Läkemedelsverket konstaterat att det inte föreligger någon akut hälsofara för de cirka 4 000 kvinnor som bär PIP-bröstimplantat. Verket samarbetar nu med andra myndigheter för att samla ytterligare information om implantaten samt utreda riskerna. Men i flera länder, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Tjeckien, rekommenderas kvinnor med PIP-implantat att ta ut sina implantat. Uppgifter i media har dessutom gjort gällande att PIP-implantaten, som numera är förbjudna i hela världen, säljs vidare under annat namn.

För den som går
och funderar på att operera sina bröst kan uppgifterna om PIP-implantaten ändå kännas oroande och det är lätt att fråga sig: vågar jag verkligen göra en operation? Men Improveme har varit i kontakt med flera av de främsta bröstkirurgerna i Sverige, och även tagit del av myndigheternas information i ärendet, och slutsatsen är entydig: Det finns ingen anledning att vara orolig för den som i dag funderar på att operera sig om man väljer rätt implantat.

Dock, påpekar experterna, är det viktigt att ställa ett antal frågor innan beslutet tas. Här är några av de viktigaste -och svaren på dem.

Vill jag verkligen genomgå en operation?
Ta reda på så mycket du känner att du behöver innan du fattar ditt beslut. Det är bara du som kan och ska bestämma detta.

Vågar jag?
Alla operationer innebär en viss risk. Bröstoperationer är dock en etablerad operation i Sverige och innebär inte större risk än andra typer av operationer.

Vilken klinik ska jag välja?
Välj alltid en välkänd klinik med gott rykte.
 
Vilken läkare ska jag välja?
Välj enbart läkare som har gjort många operationer och som har ett gott rykte.
 
Vilka bröstimplantat är bäst?
Läkemedelsbolaget Allergans bröstimplantat Natrelle tillhör de absolut säkraste bröstimplantaten på marknaden. Implantaten är några av få i världen som har klarat de extremt hårda säkerhetskrav som ställs upp av det amerikanska läkemedelsverket, FDA. Natrelle-implantaten är formstabila och innehåller inget flytande silikon. Implantaten har också livstidsgaranti. De finns i många olika storlekar och båda som släta och texturerade.

Men vilka kliniker har då de implantaten?

I Stockholm: Improva KC, Akademikliniken, Victoriakliniken och Stockholm Medical Skincare Center. I Göteborg: Klinik 34. I Skåne: Akademikliniken och Citadellkliniken. Andra kliniker kan ta hem Natrelle-implantat på förfrågan. Be därför din klinik om detta, om du vill ha just Natrelle.

Bildspel: Tänk på detta innan

Bildspel: Tänk på detta innan

redaktion@improveme.se

2012-01-12 04:51:00

Publicerad: 12 januari 2012

Fint hår för billig peng

Spara stålar med enkla knep