Frågor inför kirurgi

improveme.se

Ulf Samuelson, docent och specialist i plastikkirurgi på Akademikliniken, tipsar om hur du som funderar på att genomgå ett estetiskt ingrepp ska kunna veta att det utförs på ett säkert sätt med ett lyckat resultat.

Du som läser det här har förmodligen tankar på att göra ett estetiskt ingrepp eller behandling eller är mest nyfiken på plastikkirurgi. Det är ett antal frågor du bör ställa dig själv och din blivande kirurg innan du fattar beslut om ett ingrepp.

Varför vill du göra ett estetiskt ingrepp?
Är det en önskan om förändring du haft länge eller något du nyss blivit inspirerad att göra? Är du tveksam så bör du vänta tills du verkligen vet vad du vill. Kommer önskan från dig själv eller vill du det för att dina kompisar har gjort det eller, gud förbjude, kommer initiativet från din partner? Tänk på att det är du som skall gå igenom ett ingrepp och leva med det och därför du själv som skall fatta beslutet.

Vad vill du uppnå?
Ett försiktigt återskapande eller en stor förändring av ditt utseende. Vad får det för konsekvenser på kort och lång sikt? Det finns många nya tekniker och metoder som säger sig kunna åstadkomma fantastiska resultat utan biverkningar. I många fall har de dock inte blivit utvärderade vare sig på kort eller lång sikt och du kan riskera att bli betalande försöksperson. Var kritisk till nya metoder och ställ aktivt frågor till din klinik om risker, bevisade effekter och lita inte bara till snygga bilder på resultat som t.o.m. kan vara photoshoppade.

Vem ska utföra ingreppet?
Vilken läkare som helst kan kalla sig estetisk eller kosmetisk kirurg. Det säger dock ingenting om hans eller hennes utbildning inom området. Den enda specialitetstitel som är skyddad är plastikkirurg som bara den får kalla sig som genomgått en specialistutbildning i plastikkirurgi som efter läkarexamen tar ca 7 år. Det behöver förstås inte innebära att man därigenom är den mest lämpade att genomföra en operation men det innebär att man formellt är utbildad och har erfarenhet inom området. För de plastikkirurger som vidareutbildat sig inom estetisk kirurgi och arbetat minst 5 år efter specialistexamen finns en förening som kallas SFEP (Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi). Du kan se om en läkare är medlem i SFEP genom att gå in på hemsidan SFEP.se. Det finns även andra vägar att skaffa sig utbildning och erfarenhet inom området. Du bör dock alltid kritiskt fråga om erfarenhet och utbildning hos den i vars händer du funderar på att lägga din kropp. Fråga även om läkaren arbetar med estetisk kirurgi på heltid eller bara då och då som en bisyssla.

Var ska ingreppet utföras?
Sker det på ett sjukhus, i kontorsmiljö eller i hemmiljö eller annat? Vad finns det för säkerhetsutrustning och övervakning under och efter operationen?

Vad är priset för operationen?
Ta reda på vad som ingår i det pris du erbjuds. Ibland kan det komma till kostnader tex för bh och gördlar, eventuella korrigeringsingrepp etc. Ett högre pris för ett ingrepp kan motiveras av exempelvis högre standard på kliniken, större erfarenhet hos behandlaren eller dyrare implantat. Tänk på att säkerhet kostar och att det påverkar priset för ingreppet men är definitivt värt pengarna när du behöver det.

Var nyfiken, frågvis och ibland även besvärlig. Gå gärna till flera kliniker. Du har din bästa chans att fråga innan du genomgått ett ingrepp. Har du inte tänkt igenom frågorna ovan, -avvakta. Ha inte för bråttom med viktiga beslut.

Läs gärna mer om plastikkirurgi och estetiska behandlingar på www.ak.se.

Bildspel: Frågor inför kirurgi

Bildspel: Frågor inför kirurgi

[email protected]

2012-10-18 15:45:00

Publicerad: 18 oktober 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp