Osynliga tandställningen

improveme.se

Expertrådets senaste medlem är specialisttandläkaren Anna-Kari Hajati, som arbetar med lingual ortodonti, den så kallade "osynliga tandställningen". För improveme.se berättar hon om intresset för tandreglering och hur metoden fungerar. Undrar du något mer kan du ställa dina frågor direkt till Anna-Kari.

Vad har du för bakgrund?
-Jag är specialisttandläkare i tandreglering (ortodonti) och har gjort en akademisk avhandling på Karolinska Institutet. Jag har arbetat uteslutande med ortodonti på både barn och vuxna i 13 år.

Hur länge har du arbetat på Ortodontiakademin?
-Jag har arbetat på Ortodonti Akademin sedan starten för tre år sedan. Anledningen till att vi startade var att vi ville skapa ett vård- och kunskapscentrum inom mitt specialistområde.

Hur blev du intresserad av ortodonti?
-Jag har alltid varit intresserad av estetisk tandvård. Man behöver inte vara tandläkare för att förstå vad ett harmoniskt leende betyder. Att det blev just ortodonti beror på att jag vill arbeta med originaldelarna för att skapa harmoni. Ibland är det inte tillräckligt och då kan man komplettera med exempelvis skalfasader.

Vad är egentligen lingual ortodonti?
-Lingual anger en position i förhållande till en tand. I det här fallet mot insidan eller tungan (lingua). Så lingual ortodonti betyder tandreglering från insidan. Lingual ortodonti är en exklusiv behandlingsform som har funnits i närmare 40-år men som inte varit tillgänglig för alla.

Vad menas med att tandställningen är “osynlig“? Syns den inte alls eller kan man se den när man pratar och skrattar?

-Att den är osynlig betyder att den är gömd och därmed inte syns från utsidan. För en del individer kan den synas i vissa lägen. Men det är så nära man någonsin kan komma utan att tumma på kvaliteten. Min erfarenhet är att patienterna har störst problem med att övertyga sin omgivning att de har tandställning.

Hur länge behöver man i regel ha en sån här tandställning?
-Det är som med vanlig tandställning beroende på bettfelets karaktär och svårighetsgrad. Det vanliga är behandlingstider på ett till två år.

Kan alla som behöver reglera tänderna använda den här typen av tandställning?
-En erfaren ortodontist som kan lingualortodonti kan behandla de allra flesta bettfel med tandställning på insidan.

Förutom att deninte syns, finns det några andra fördelar med den här typen av tandställning?
-En fördel är att tandreglering blivit ett alternativ till fler vuxna. Det betyder att man är mer benägen att välja ett biologiskt alternativ för rakare tänder. Det finns många som avstår tandreglering för att de inte vill ha metall fullt synlig, nu kan de också börja le. Det finns vissa bettfelstyper som lämpar sig bättre med den här tekniken.

Finns det några nackdelar?
-Ja, det tar längre tid att vänja sig och talet påverkas initialt. Eftersom den sitter där man inte kan se den är det extra viktigt att man sköter tänderna under behandlingen så de inte skadas.

Undrar du något om tandreglering? Ställ din fråga till Anna-Kari Hajati här!

Bildspel: Osynliga tandställningen

Bildspel: Osynliga tandställningen

redaktion@improveme.se

2012-05-03 13:24:00

Publicerad: 3 maj 2012

Mitt ansikte är min canvas