Tandläkaren svarar

improveme.se

Anna-Kari Hajati är specialisttandläkare i tandreglering på Ortodonti Akademin i centrala Stockholm och expert på "den osynliga tandställningen". Här svarar hon på läsarnas frågor om tandställningar.

FRÅGA: Hej Anna-Kari! Jag har en glugg mellan två tänder på vänstra sidan i överkäken. Det fastnar hela tiden matrester där och skulle vara skönt att slippa. Går det att minska avståndet med hjälp av en tandställning? Eller kan man ”fylla igen” mellanrummet på något annat sätt? Tack på förhand! /Annika

SVAR: Hej Annika. Det är en bedömningsfråga och är därför svårt att ge ett generellt svar eftersom varje fall är unikt. Det finns huvudsakligen två alternativ precis som Du antyder; det ena är att sluta gluggen med tandställning och det andra är en påbyggnad av tanden. Vilket alternativ som är bäst för Dig beror på gluggens exakta plats, utseende och hur bettet ser ut i övrigt. För att få ett mer specifikt svar bör Du besöka en specialisttandläkare i ortodonti för bedömning.

FRÅGA:
Hej. Jag undrar om det går bra att kyssas med en osynlig tandställning? Eller finns det risk att man liksom gör illa sig? Hälsningar, Saga

SVAR:
Hej Saga. Det går bra att kyssas med osynlig tandställning. Möjligen kan det vara lite obekvämt i början av behandlingen särskilt om tandställningen skaver mot tungan. Men det är i så fall övergående. Risken att göra sig illa är mindre än med konventionell tandställning.

FRÅGA:
Hej Anna-Kari, jag är en tjej på 17 år som antagligen kommer behöva tandställning. Jag har aldrig haft hål i tänderna och undrar om det är lättare att man får det när man har tandställning? Tacksam för svar! /Alice

SVAR: Hej Alice. Risken att få karies (hål i tänderna) ökar när man har tandställning. Det är därför en absolut nödvändighet inför all ortodontisk behandling att tandhälsan är god. En specialisttandläkare i ortodonti gör alltid en riskanalys inför behandlingen. Om Du sköter tänderna väl och tandhälsan är god ska man kunna genomgå en behandling utan kariesskador.

FRÅGA:
Hej! Vad händer om tänderna blir sneda efter man tagit ut tandställningen? Kan man behöva sätta fast den igen?

SVAR: Hej. Det är svårt att ge ett generellt svar på den frågan. Det beror på omfattningen av recidivet, hur snabbt det uppkommer och vad det är för karaktär på bettfelet. Det är känt att tänderna är benägna att röra sig, särskilt efter ortodontisk behandling. Därför rekommenderar vi i stort sett alltid en eftertandställning. En specialisttandläkare kan bedöma vilken typ Du behöver och ger relevanta rekommendationer utifrån Din unika situation.

FRÅGA:
Hej Anna-Kari. Jag är en kille på 19 år som har en fråga. Jag har hört att man måste ”spänna” tandställningen ibland. Hur ofta måste man göra det? Gör det ont? Tack på förhand! Mvh, Fredrik

SVAR:
Hej Fredrik. Det stämmer att en tandställning måste “spännas” eller aktiveras. Det vanligaste intervallet ligger mellan fyra och åtta veckor och varierar under behandlingens gång. På frågan om det gör ont så kan man känna en övergående ömhet i tänderna dagarna efter besöket. Det ska inte vara smärtsamt att tandreglera, å andra sidan är upplevd smärta något högst individuellt. Så om Du är smärtkänslig i vanliga fall kanske Du kommer att känna lite mer obehag. Jag brukar jämföra känslan med ”träningsvärk” fast i tänderna.

FRÅGA:
Hej! Jag undrar: Vad finns det för risker med att ha tandställning? Tack! Hälsningar Erika

SVAR: Hej Erika. Det är en viktig fråga. En behandling som har en effekt kan också ge bieffekter i någon form. Det föreligger till exempel en ökad risk för karies och tandlossning. Därför är det viktigt att man ser om sin munhälsa. Förkortade tandrötter förekommer ibland och i mycket sällsynta fall kan försörjningen till en enskild tand gå förlorad och tanden behöver rotfyllas. En specialisttandläkare i ortodonti är särskilt utbildad för att bedöma och hantera risker i det enskilda fallet. Riskerna måste alltid vägas mot nyttan med en eventuell behandling.

FRÅGA: Hur håller man tänderna rena bakom tandställningen? Tandborsten kommer ju inte åt överallt. Kan det börja lukta illa så att man får dålig andedräkt? Jättesnällt om du orkar svara! Hälsningar, Charlotta

SVAR: Hej Charlotta. Om Du lägger ner den tid som krävs och följer tandläkarens rekommendationer ska Du kunna hålla tänderna rena och friska under behandlingen. För att komma åt ordentligt på insidan behöver man i regel en mindre tandborste med ytterligare specialborstar som komplement. Det finns även andra hjälpmedel som specialisttandläkaren kan rekommendera. Ett exempel är eltandborste. Sköter man munhygienen ska det inte behöva lukta.

FRÅGA:
Hej Anna-Kari, jag har tandställning men tycker att det är så fult. Jag skulle vilja byta till en osynlig tandställning. Kan man göra det, eller blir det fel om man tar bort den gamla och sätter dit en ny? Tack! /Kattis

SVAR:
Hej Kattis. Det går men kan bli väldigt omständligt. Så den frågan Du måste ställa Dig är hur mycket det är värt. Jag föreslår att Du diskuterar Dina funderingar med Din nuvarande tandreglerare.

Undrar du något
om tandreglering? Ställ din fråga till Anna-Kari Hajati här!

Bildspel: Tandläkaren svarar

Bildspel: Tandläkaren svarar

redaktion@improveme.se

2012-05-11 08:24:00

Publicerad: 11 maj 2012

Europas 10 sexigaste hotellrum

Vi listar alternativen som förvandlar en medioker sängupplevelse till en drömhelg fylld av passion