Reducera acneärren

improveme.se

De flesta drabbas någon gång i livet av acne och i de värre fallen kan detta lämna kvar ett minne i form av missprydande ärr i ansiktet. Många besväras av denna gropiga, ojämna hy och i dag finns ett flertal metoder mot acneärr. Sjuksköterskan Carina Gamborg från Art Clinic Beauty i Göteborg har arbetat med Restylaneinjektioner i 15 år och berättar om hur man använder Restylane skinboosters för att åtgärda problemet.

Hur uppkommer acneärr?
-Acneärr kan delas in i två kategorier: atrofiska ärr som ger en fördjupning på grund av vävnadsförlust och hypertrofiska ärr (keloider) som ger en upphöjning i huden på grund av överskott av vävnad. När dermis, “läderhuden“, blir skadad sker ibland en för stor ökning av kollagenet som vill läka huden, då uppkommer hypertrofiska/keloida ärr som ger en upphöjnad i huden. Efter acne uppstår också ofta inflammatoriska processer och det visar sig i ett rött eller hyperpigmenterat märke på huden. Detta är inget ärr i sig, utan en inflammatorisk process som kan ta mer än sex månader att läka. Om en ny inflammationsprocess uppkommer inom samma område kan huden ha svårt att läka detta och vävnaden tar skada. Detta resulterar i en form av avsaknad av vävnad och man får ett atrofiskt ärr. Ibland har man också en blandning av de olika ärrtyperna efter acne. Ju större inflammationen och bölderna är vid acne, desto större är risken att få ärr.

Hur går det till när du behandlar acneärr?
-Med en mycket tunn och fin nål kan man lägga små microdoser av Restylane skinbooster under ärren och på så vis lyfta upp hud som blivit fördjupad av acneärr. Har fördjupningarna dessutom ett bindvävsstråk som håller fast huden i fördjupningen kan man med nålen lossa indragningarna samtidigt som man injicerar hyaluronsyran. Tidigare har man behandlat indragna acneärr på det viset med att skära av bindvävsstråken med en skalpell, nu kan man använda sig av denna mindre dramatiska metod istället.

Hur många behandlingar behövs?
-Man gör en kur på cirka tre eller fyra behandlingar med ungefär fyra-fem veckor mellan varje behandling. En viss förbättring av acneärren kan ibland ses ibland första behandlingen och vetenskapliga studier visar att efter en trestegsbehandling så har huden både bättre elasticitet, fuktbalans och struktur. Det varierar mellan sex och åtta månader innan man gör en första påfyllning med en behandling. Därefter förlängs hållbarheten ytterligare.

Finns det några risker med behandlingen?
-I princip inte. Små blåmärken kan uppkomma, men är övergående. En viss svullnad kan också ses första dagarna.

 Vad är det för skillnad mellan denna behandling och en traditionell behandling mot acneärr?
-Den vanligaste acneärrbehandlingen har tidigare varit laser: koldioxidlaser till djupa ärr, fraxel till medelsvåra ärr, mekanisk slipning till ärr med vassa, djupa kanter i huden och kemisk peeling till ytliga ärr. Laser och mekanisk slipning är en mer aggressiv behandling och kan därför ge ökad risk för infektioner, ärrbildning och pigmentförändringar. Det är också en lång läkningsprocess efter en sådan behandling. Restylane skinbooster-behandlingen är mycket mindre aggressiv mot huden.

Kan man använda båda typerna av behandling i kombination?
-Ja, självklart. Man kan då med antingen laser eller mekanisk slipning av hudytan ta bort skarpa kanter av ärren och därefter fyller man upp fördjupningarna med Restylane skinbooster, så att huden blir jämnare, fuktbalanserad och elastisk.

Hur vanligt är det att drabbas av acneärr?
-Svårt att säga. Men akne är en hudsjukdom som drabbar upp till 80 procent av befolkningen i tonåren och tjugoårsåldern, och upp till 5 procent av de äldre vuxna. Vissa ärftliga faktorer spelar också roll. För att undvika ärr så är det viktigt att inte klämma sina finnar, att vårda sin hud med lämpliga produkter för acnehy, att använda solskydd så att inte inflammationen i huden ger hyperpigmenteringar och att söka professionell medicinsk hjälp i tid när man har acne, så att man inte drabbas av stora bölder eller cystor, då dessa oftast ger upphov till ärr.

Carina Gamborg från Art Clinic Beauty är expert på injektionsbehandlingar. Klicka vidare för att se hur huden kan se ut innan och efter en acneärrsbehandling!

Carina Gamborg från Art Clinic Beauty är expert på injektionsbehandlingar. Klicka vidare för att se hur huden kan se ut innan och efter en acneärrsbehandling!

Resultatet före och efter en behandling med Restylane skinboosters.

Resultatet före och efter en behandling med Restylane skinboosters.

[email protected]

2012-05-23 10:00:00

Publicerad: 23 maj 2012

Höststäda din sminklåda

Mascara används ofta för länge